Aardbeving Groningen

Wo 9 Augustus 2006 01:05 | Frank | 4816 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Nederlandse Aardolie Maatschappij kreeg twintig schademeldingen na de aardbeving gistermorgen in Groningen.
De schok had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter. Kort na het middaguur volgde een naschok van 2,5. Inwoners van Middelstum zijn het inmiddels gewend. Ze meten regelmatig de scheuren in hun muren.


In Middelstum (Gr) keken ze niet echt op van de aardschok van gisteren. Het was de zwaarste, maar niet de eerste. Het dorp hangt vol metertjes om scheuren in gevels in de gaten te houden.

Het halve dorp lag nog in bed. Maar bijna niemand is de aardbeving van gisterochtend vijf over zeven ontgaan. Was het een onweersklap? Denderde een vrachtwagen door de straat? „Mijn zoontje vroeg of ik aan zijn kamerdeur had gezeten”, zegt Matthea Bulthuis. 3,5 op de schaal van Richter, meldde het KNMI achteraf. Een aardbeving die in de hele provincie Groningen, van Uithuizermeeden tot Haren, te voelen was.

In Middelstum en omgeving zijn ze het gewend dat de bodem met regelmaat schudt en trilt, sinds de Nederlandse Aardolie Maatschappij gas wint in de buurt. Veel Groningers schrijven scheuren en barsten in hun huizen toe aan het werk van de Nam. Een deel van de bevolking toont zich er gelaten over. Alje Bijsterveld, timmerman van beroep: „Zo’n huis kan wel wat hebben.”

Anderen voeren actie. Na twee behoorlijke bevingen in 2003 bevestigde een werkgroep in Middelstum metertjes op gehavende gevels. Op 23 adressen hangt inmiddels een metertje, zoals bij de ouders van Matthea Bulthuis, die een lange, dunne scheur van boven naar beneden door een reeks bakstenen zagen verschijnen. Bert, de echtgenoot van Matthea, zit in de werkgroep ’Scheurmeters’. Om de paar maanden fotografeert hij de metertjes en aldus de conditie van de scheur. De natuurkundewinkel van de Rijksuniversiteit Groningen beheert de fotocollectie, bedoeld om te kunnen gebruiken bij schadeclaims, aldus Frits van den Berg van de winkel.

De Nam riep gisteren op haar website direct op tot het melden van schadegevallen. Dat is wel eens anders geweest. Tot in 1999 de Technische commissie bodembeweging (TCBB) werd ingesteld door de toenmalige minister Jorritsma van economische zaken, wist de maatschappij van de prins geen kwaad. Later hebben gedupeerden schadevergoedingen ontvangen. Een inwoonster van Middelstum, die niet met haar naam in de krant wil, kreeg genoegdoening voor een beving uit 1991 waarbij het gruis uit de voegen kwam vallen. Ze pakt het schrift erbij waarin ze noteerde bij wie ze daarna allemaal aan de bel trok. „Ik belde de burgemeester om te zeggen dat ik schade had. Hoorde ik hem even later op de radio vertellen dat er geen meldingen waren.” Tegenwoordig neemt ook de gemeente verantwoordelijkheid. Loppersum, waar Middelstum onder valt, heeft de digitale camera van de scheurwerkgroep grotendeels betaald.

Judith en Tim Timmer stuurden gisteren meteen een aangetekende brief naar de Nam. Zij willen met spoed een expert zien bij hun huis aan het Kerkpad. Het echtpaar wijst naar de balken onder de dakgoot, die verschoven zijn en naar de schoorsteen die wat scheef hangt. De Timmers zijn er zeker van dat dat door de recente beving is gekomen. „Ik dacht: ìk moet naar buiten, straks lig ik onder het puin”, zegt Judith over de schok. „Ons huis was waarschijnlijk het epicentrum.’’

Nam: Wij gaan soepel om met claims als gevolg van bevingen
De Nam gaat soepel om met schadeclaims bij bevingen door gaswinning, schrijft ze in het jaarverslag. Sinds 1997 ontving de Nam een kleine 1000 schadeclaims, waarvan er ongeveer 600 werden ingewilligd. Een onafhankelijk bouwkundig expert bepaalt of gedupeerden een schadevergoeding krijgen. In 400 gevallen had de schade geen relatie met een aardschok. In totaal heeft de Nam de afgelopen tien jaar een miljoen euro uitgekeerd aan schadevergoedingen. Aardgas- en oliewinning veroorzaakt regelmatig lichte aardbevingen in de noordelijke provincies. Alleen schokken zwaarder dan 1,8 op de schaal van Richter zijn voelbaar. Alkmaar werd in 2001 opgeschrikt door de zwaarste beving in Nederland door gaswinning: de seismograaf meldde 3,5. Volgens het KNMI, dat alle trillingen registreert, halen aardbevingen door gaswinning maximaal 3,9 op de schaal van Richter.
Bron: Het Parool

Reacties

    aardschokken.

    Wo 9 Augustus 2006 00:00 | Angelique |
    dus als ik het goed begrijp worden de aardevingen ten gevolge van de aardgas winning door de NAM als een soort van"collateral-damagde", beschouwd en dat de gedupeerden een schadevergoeding ontvangen lijkt mij heel normaal,want dit soort van calamiteiten zijn vast en zeker wel in de gasprijs die ik als particulier betaal opgenomen.zijn er onderzoeken gedaan om dit te voorkomen of te verhelpen????ik bedoel om te aardbevingen te voorkomen.groetjes Angelique