Wiet op de vrije markt

Ma 28 November 2005 20:12 | Frank | 3412 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
VERENIGDE STATEN. Linkse levensgenieters die wel van een joint houden, hebben steun gekregen uit onverwachte hoek. Een coalitie van meer dan vijfhonderd liberale economen uit de Verenigde Staten heeft zich uitgesproken voor de legalisering van marijuana.

Onder hen bevindt zich Milton Friedman, de 92-jarige ideologische inspirator van de regering-Reagon in de jaren tachtig. â??Er is geen logische basis voor het verbod op marijuanaâ??, zei Friedman tegen zakenblad Forbes (juni 2005). â??Het is absoluut schadelig om een 22-jarige op te pakken omdat hij wiet rookt. En het is nog schandaliger om marijuana voor medisch gebruik te verbieden.â??
Maar Friedman heeft â?? uiteraard â?? ook gedacht aan de financiële consequenties.

De omschakeling van een verbod naar een systeem van belastingheffing en regulering (zoals voor alcohol) zou de Amerikaanse regering 13,9 miljard dollar opleveren. Dat bedrag â?? de optelsom van een besparing op justitiële uitgaven en de inkomsten van belastingen â?? komt uit een rapport van Jeffrey A. Miron, hoogleraar aan de Harvard-universiteit, dat is te lezen op www.prohibitioncosts.org.
Bron: prohibitioncosts.org