Gewenning

Wo 13 September 2006 18:30 | Frank | 4622 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Moet je je legitimeren, wilde de verslaggever weten. Nee niet altijd, luidde het antwoord. Je kunt hier dus zo maar rondlopen zonder dat ze weten wie je bent? Zou het niet toch handiger zijn om vaker naar dat legitimatiebewijs te vragen, drong de verslaggever aan bij de bedrijfsleider.

Daarna nam de centrale presentator het vanuit de studio over en legde de directeur van het bedrijf telefonisch op de grill: Controleert u of het legitimatiebewijs echt is? Het is dus geen standaardbeleid om de identiteit te controleren? U wilt niet weten wie er precies allemaal rondlopen? Komt de politie wel controleren?

Waar gaat het over? Over het hoofdkantoor van de AIVD, over de slaapvertrekken van de koningin, het Catshuis, de bunker waar de strategische oorlogsvoorraad bitterballen van het land is opgeslagen? Nee. Het is de manier waarop ik gisteren in de auto het Radio 1 Journaal hoorde berichten over een vakantiepark in het oosten van het land waar Claudia Melchers twee dagen gevangen is gehouden door haar ontvoerders. Een vakantiepark!

Uit de vragen en opmerkingen van de journalisten stijgt een manier van denken op die doet denken aan de kilste periode van de Koude Oorlog, maar dan aan de andere kant van het IJzeren Gordijn. Waar de autoriteiten voortdurend de gangen van burgers nagaan en niemand een stap kan zetten zonder die te verantwoorden. En toeristen natuurlijk al helemaal niet.

Hoe komen journalisten er toe op zo’n manier te redeneren en als overijverige partijleden aan te dringen op nog meer controle? Zou het veiligheidsdenken de media al helemaal vergiftigd hebben, vroeg ik me af. Gaan journalisten gewoon mee met de alarmerende taal die voortdurend uit de politiek klinkt?

Toen arriveerde ik bij het omheinde Mediapark in Hilversum. Een bewaker gluurde in mijn auto. Voordat ik de studio bereikte moest ik vier keer mijn pasje tevoorschijn halen, alsof ik op een basis met kernwapens werk. Net als de journalisten van het Radio 1 journaal dat iedere dag moeten. Zij vinden dat kennelijk al de normaalste zaak van de wereld.

En inderdaad, als je het Mediapark van een afstand ziet en je ogen een beetje dichtknijpt, lijkt het net een vakantiepark. 

Francisco van Jole
Bron: Francisco van Jole / eenvandaag column