Bush wil benzinegebruik aanpakken

Di 23 Januari 2007 23:11 | Frank | 3404 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

In het kader van we zijn Irak niet binnen gevallen voor de olie. Hier een artikel over de goede kant van bush. De Amerikaanse president George Bush zal dinsdagavond (lokale tijd) in de jaarlijkse State of the Union het Congres vragen het gebruik van fossiele brandstoffen aan te pakken. Het staatshoofd wil in de komende tien jaar het benzinegebruik in de Verenigde Staten met 20 procent verminderen. Dat heeft het Witte Huis dinsdag voorafgaand aan de speech laten weten.

De Republikein Bush staat onder druk van de nieuwe Democratische meerderheid in de volksvertegenwoordiging om een krachtiger milieubeleid te voeren dan hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Bush wil het benzinegebruik terugdringen door autofabrikanten zuinigere auto's te laten produceren. Jaarlijks zouden zo miljarden liters benzine minder verbruikt worden.

De VS behoren tot de grootste verbruikers van fossiele brandstoffen ter wereld. Bijna alle olie die het land gebruikt, gaat op aan benzine voor de automobilist.

Verslaafd aan olie
Bush, die lange tijd in de oliebusiness zat, verraste in zijn vorige rede vriend en vijand door te verklaren dat de Amerikanen 'verslaafd zijn aan olie' en dat die verslaving doorbroken moet worden. Naast een terugdringing van het benzinegebruik zal Bush dit jaar ook pleiten voor miljardeninvesteringen in alternatieve brandstoffen als ethanol. Ook wil hij de verdere ontwikkeling en productie van hybride voertuigen stimuleren.

Verder wil Bush de strategische oliereserve verdubbelen tot 1,5 miljard vaten olie (159 liter per vat) in 2027. De VS moeten zo minder afhankelijk worden van invloeden uit onstabiele delen van de wereld.

Moeilijke troonrede
Het is de zevende 'troonrede' voor Bush en zijn moeilijkste. Zijn populariteit is tot een dieptepunt gezakt, vooral door de oorlog in Irak. De president zal de State of the Union aangrijpen om de bevolking achter zijn plannen te krijgen om 21.500 extra militairen naar Irak te sturen.

Maar Bush zal in zijn speech vooral de nadruk leggen op binnenlandse thema's. In de rede, die een klein uur duurt, zal naar verwachting uitgebreid worden ingegaan op de thema's gezondheidszorg, immigratie en onderwijs.

Bron: Trouw