Spoeddebat over acties dierenactivisten

Di 10 April 2007 18:19 | Frank | 2878 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over acties van dierenactivisten tegen de top van Nederlandse bedrijven, omdat het dierproeven doet. CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma heeft dinsdag om het debat gevraagd omdat de activisten ''vitale onderdelen van de samenleving bedreigen''. Hij kreeg bijval van de VVD en de PVV.

Het spoeddebat volgt op het bericht dat auto's en huizen van de Euronext-top begin maart het doelwit zijn geweest van het Animal Liberation Front (ALF). De dierenactivisten vernielden auto's en besmeurden huizen van bestuursleden in Hilversum, Bussum en De Meern.

In Almere werden volgens de politie twee auto's vernield van een oud-bestuurslid. Ook werd zijn huis besmeurd met rode verf. Eerder al werd bekend dat commissarissen van effectenhuis Van der Moolen slachtoffer zijn geworden van soortgelijke acties.

De dierenactivisten strijden tegen de Britse onderneming Huntingdon Life Sciences. Zij willen dat het bedrijf van de Amerikaanse beurs NYSE verdwijnt, omdat het dierproeven doet. Beursbedrijf Euronext is vorige week officieel gefuseerd met branchegenoot NYSE in New York. Het effectenhuis Van der Moolen is aandeelhouder van de fusiebeurs.

ALF claimt de vernielingen bij de top van Euronext op zijn website. Daarop staan ook adressen, telefoonnummers en e-mailadressen van de bestuurders met een oproep ze dag en nacht te bellen of te e-mailen. De site verwijst tevens naar de acties tegen Van der Moolen.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft vorige maand al gezegd dat hij nauwer wil samenwerken met Groot-Brittannië om de ALF-activisten aan te pakken. Hij zei toen aangiftes over de acties van ALF zeer serieus te nemen.

Hirsch Ballin zit deze week in het buitenland. Het spoeddebat zal daarom naar alle waarschijnlijkheid volgende week plaatsvinden.

Bron: Trouw