Ban tegen Guantanamo Bay

Vr 12 Januari 2007 01:20 | Frank | 3098 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de Verenigde Staten donderdag opgeroepen het detentiecentrum in Guantánamo Bay op Cuba te sluiten. Het is donderdag precies vijf jaar geleden dat de Amerikanen het gevangenenkamp voor terreurverdachten openden.

Proces
Ban heeft volgende week een ontmoeting met de Amerikaanse president George W. Bush. De VN-topman wees er donderdag op dat ook zijn voorganger Kofi Annan wilde dat Guantánamo de poorten zou sluiten.

Vorige week drong mensenrechtenorganisatie Amnesty International al aan op de sluiting van het kamp in Guantánamo Bay. Amnesty herinnerde eraan dat de verdachten in het kamp geen eerlijk proces voor een onafhankelijke rechter krijgen.

Demonstraties
In Rome, Londen, Kopenhagen, Tokio en tal van andere grote steden in de wereld is donderdag actie gevoerd tegen de behandeling van terreurverdachten in Guantánamo Bay.

Ook op Cuba, in de buurt van de Amerikaanse marinebasis, betoogden twaalf activisten, aldus de BBC. De actievoerders wisten een Cubaanse militaire zone te bereiken, die grenst aan de marinebasis.

In Guantánamo zitten nog bijna vierhonderd personen vast. Ze worden verdacht van banden met groepen als al-Qaeda en de Taliban.

Bron: NU

Reacties

    Sluiting Guantanamo forceren

    Za 13 Januari 2007 12:43 | Frank |

    Het is tijd om Guantanamo te sluiten. Dat heeft een prominent lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Democraat John Murtha, vrijdag gezegd. Nu de Democraten de meerderheid in het Congres hebben kunnen ze wellicht de sluiting van het omstreden detentiecentrum in Cuba forceren door de geldkraan dicht te draaien, zei Murtha.


    De Democraten hebben nog niet besloten of ze dit gaan doen. Murtha is voorzitter van de commissie van het Huis die de begroting van het ministerie van defensie beheert. Hij eiste ruim een jaar geleden dat president George Bush een tijdstip bekendmaakte waarop de Amerikaanse troepen worden teruggetrokken uit Irak.


    In Guantanamo zitten momenteel zo'n vierhonderd personen vast die ervan verdacht worden banden te hebben met Al-Qaida of de Taliban. De meesten zitten al jaren zonder vorm van proces opgesloten.