Extreem-rechtse NPD zorgt voor commotie

dinsdag 17 oktober 2006 04:42 | Frank | 2852 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
De extreem-rechtse NPD heeft maandag bij haar eerste optreden in het parlement van de deelstaat Mecklenbrug-Voorpommern voor opschudding gezorgd. NPD-fractieleider Michael Andrejewski noemde CDU-parlementariër Henning von Storch een 'windbuil'. Storch beschuldigde hem van onparlementair gedrag.

De woordenwisseling vond plaats toen duidelijk werd dat de gevestigde partijen niet van plan zijn als forum te fungeren voor de nieuwkomer NPD, die in september met zes zetels tot het 71 zetels tellende college toetrad. De SPD (23 zetels), CDU (22 zetels), Linkspartei. PDS (13 zetels) en FDP (zeven zetels) proberen de NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) zoveel mogelijk uit te sluiten van overheidsfondsen.

De NPD protesteerde tegen voorstellen om het huishoudelijk reglement te veranderen. De voorstellen beogen toewijzing van overheidsgelden op grond van de grootte van de fracties, een regeling die in vergelijking met het huidige reglement nadelig voor de NPD zou zijn. Alle werden verworpen.

Uiteindelijk werd SPD-voorzitter Sylvia Bretschneider herkozen. Zij kondigde aan dat zij haar positie zal gebruiken om de NPD zoveel mogelijk dwars te zitten, omdat die volgens haar de democratie wil afschaffen.
Bron: Trouw
Externe link: http://www.trouw.nl

 Quote

De kennelijke opluchting waarmee Paars ervan uitgaat dat de dader van de moord op Fortuyn een eenling is, zou het diepste wantrouwen moeten veroorzaken bij de jongens en meisjes van de pers. Maar de Nederlandse pers blinkt vooral uit in het aanschurken bij de macht, niet in machthebbers kritisch volgen. De moordenaar had één kogel over, gewoonte die alleen professionals zich eigen maken. Ik voorspel U dat 't hier niet om één gek gaat, maar om een complot, hoe paranoïde dat ook klinkt.'
Theo van Gogh