OM: Angst aanjagen kan al terrorisme zijn

Di 24 Januari 2006 10:11 | Frank | 3227 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Om terrorist te zijn hoef je geen aanslag te plegen: inspelen op angst is volgens het OM voldoende. Officier van justitie J. Plooy begon gisteren in Amsterdam zijn requisitoir, het betoog waarin de officier bewijzen op een rij zet, met een beschouwing. Hij vatte de context van het proces tegen de ’Hofstadgroep’ samen in één woord: angst.

„Angst verspreidt zich met de snelheid van de berichtgeving en die is groter dan ooit”, aldus Plooy. „Angst gaat overal doorheen, kenmerkt zich doordat zij wordt veroorzaakt door dreigend gevaar waarvan niet bekend is of het werkelijk is of vermeend. Angst is misschien wel de meest intense emotie. Zij ligt op de bodem van alle andere emoties.”

Ziektes, rampen en oorlogen hebben altijd angst als neveneffect gehad. Maar terroristen streven angst nu bewust na. Dat is niet moeilijk, zei Plooy: „Wij leven in een tijd die beheerst wordt door wereldwijde snelle veranderingen en gevoelens van onzekerheid, waarin verbondenheid, betrokkenheid en het geloof in basale waarden sterk onder druk staan. Het is een bijna ideale voedingsbodem voor angst.” Zelfs zonder aanslag kun je angst voeden en terrorist zijn, meent justitie.

Advocate B. Böhler vond de inleiding van de officier ’slap’. „Het is opmerkelijk dat het OM toegeeft dat deze zaak door angst is ingegeven. Maar dat hij die zo benadrukt, is alleen maar omdat hij geen bewijs heeft.” Haar collega Plasman: „Angst de bodem van alles? Waar heeft hij het over? Ik ken een heel sterke emotie en dat is liefde en daar zit helemaal geen angst onder.”

Het requisitoir bestaat uit twee delen. Morgen zal het OM de concrete bewijsmiddelen opsommen en de strafeis bekend maken.

Bron: Trouw