Helft Amerikanen voor marteling terroristen

Vr 18 November 2005 13:27 | Frank | 4950 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Bijna de helft van de Amerikaanse bevolking is van mening dat marteling van terrorismeverdachten gerechtvaardigd is als de regering hiermee cruciale informatie los kan krijgen.

 

Tweederde van de voorstanders van het martelen vindt dat het in sommige gevallen gerechtvaardigd is, eenderde vindt dat alle terreurverdachten moeten kunnen worden gemarteld. Aan de andere kant is 32 procent van de Amerikanen juist fel gekant tegen marteling.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center, waarvan vandaag de resultaten werden gepresenteerd. Voor het onderzoek heeft het Pew Research Center 20.000 Amerikanen geïnterviewd. Deze groep vormt een representatieve doorsnede van de Amerikaanse bevolking.

Verschil
De uitkomsten verschillen behoorlijk van die van een eerder onderzoek van hetzelfde instituut onder Amerikaanse wetenschappers, journalisten, politici en geestelijk leiders. Slechts een kwart van deze groep vindt het martelen van terrorismeverdachten gerechtvaardigd.

De afgelopen tijd zijn de Verenigde Staten meerdere keren in het nieuws geweest vanwege het martelen van terreurverdachten. Recent werd bekend dat de Amerikanen geheime gevangenissen hebben om verdachten buiten de Verenigde Staten te kunnen ondervragen. Dergelijke gevangenissen zouden zich ook in Oost-Europa bevinden (lees CIA: Onderzoek naar lek geheime gevangenissen).

Bron: Elsevier