Gezondheid Castro onderwerp van speculatie

Vr 18 November 2005 11:03 | Frank | 2518 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum/AP) - Fidel Castro nadert de respectabele leeftijd van 80. Hoewel hij nog reist en veelvuldig langdurige toespraken houdt, wordt er steeds vaker gespeculeerd over zijn gezondheidstoestand. Woensdag onthulde een bron in Washington dat Castro's gezondheidstoestand onderwerp is van CIA-onderzoek en dat de ziekte van Parkinson niet wordt uitgesloten.

De bron benadrukte dat de inschatting is gebaseerd op analyse, niet op direct bewijsmateriaal. De Cubaanse regering wijst iedere suggestie over de ziekte van Parkinson of een andere chronische aandoening van de hand. Vorige maand zei parlementsvoorzitter Ricardo Alarcon nog dat Castro, die augustus volgend jaar 80 wordt, 'in uitstekende gezondheid' verkeert.

Castro's gezondheid wordt behalve door de CIA met argusogen gevolgd door de gemeenschap van Cubaanse ballingen in de Amerikaanse staat Florida. De krant Miami Herald meldde onlangs dat twee Amerikaanse regeringsbronnen hadden gezegd dat de CIA aanneemt dat Castro de ziekte van Parkinson heeft.

De Parkinson-conclusie is vooral gebaseerd op de stijfheid waarmee Castro zich beweegt. De Cubaanse leider viel vorig jaar van een spreekgestoelte en brak zijn linkerknie en rechterarm. Hoewel stijfheid en trage bewegingen zeker symptomen zijn van de ziekte van Parkinson, zijn het natuurlijk ook tekenen van ouderdom.

Castro lijkt er op gebrand te laten zien hoe fit hij nog is. De gouverneur van Nebraska, Dave Heineman, vertelde onlangs aan de Nebraska Tax Research Council dat hij in augustus op een receptie in Havana vier uur lang staande met Castro had gesproken. "Wij mochten niet gaan zitten voordat hij dat deed", zei Heineman. Hij voegde eraan toe dat het een wedstrijd in wilskracht leek.

Bron: ANP