Nieuwe ontruiming Fort Pannerden op komst

Ma 27 November 2006 00:08 | Frank | 2674 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Fort Pannerden bij Arnhem wordt waarschijnlijk opnieuw ontruimd. Dat meldt de gemeente Lingewaard. Zaterdagavond namen krakers bezit van het fort, nadat dat eerder deze maand werd ontruimd. Wanneer de gemeente het fort wil ontruimen, is nog niet bekend.

De gemeente vaardigde zaterdagnacht om 00.30 uur een noodbevel uit. De politie kan dan een proces-verbaal uitschrijven aan iedereen die geen gehoor geeft aan de sommering het gebied te verlaten. De krakers lieten zondagmiddag weten nog geen politie in de buurt te hebben gezien. Wel zijn ze door mensen uit de omgeving van het Fort voorzien van koffie. De gemeente zegt overigens dat het deze keer niet gaat om krakers, maar om illegale bezetters. Alleen een pand dat een jaar leeg staat kan immers gekraakt worden, zegt een gemeentewoordvoerder.

De krakers zeggen ongeveer tachtig man sterk te zijn. Zij willen met de nieuwe bezetting protesteren tegen de gemeente. Die zou gemaakte beloftes niet nakomen. Persoonlijke spullen zouden zijn vernield en overhoop gehaald na de ontruiming eerder deze maand, waarbij 31 arrestaties werden verricht. Het pand was sinds juni 2000 gekraakt. De ontruiming was volgens de gemeente noodzakelijk om de nieuwe bestemming mogelijk te maken. In het fort komen mogelijk horeca en een museum.

Staatsbosbeheer, eigenaar van Fort Pannerden, had de nieuwe kraak absoluut niet zien aankomen. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor de beveiliging van het fort, maar zegt dat de aanwezige bewakers werden overmand door de krakers. Maandag doet de eigenaar van het fort aangifte van de bezetting.

Bron: Elsevier