Artsen sluiten politieke terugkeer Sharon vrijwel uit

Vr 6 Januari 2006 12:39 | Frank | 3475 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

JERUZALEM - Het is nagenoeg uitgesloten dat de door een zware hersenbloeding getroffen Israëlische premier Ariel Sharon terugkeert in de politieke arena. Medisch specialisten verklaarden donderdag in Israëlische media dat het zeer waarschijnlijk is dat Sharon blijvend letsel heeft, dat hem zal verhinderen nog langer politiek actief te zijn.

Het kan evenwel nog wel een week of langer duren voordat daarover met zekerheid iets gezegd kan worden. Voorlopig wordt Sharon in een kunstmatige coma gehouden. Zijn toestand was donderdagavond ‘ernstig, maar stabiel’, zo deelde het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem mee.

Sharon werd daar woensdagavond met spoed opgenomen en urenlang geopereerd om ernstige hersenbloedingen te stoppen. De eerste minister verkeert volgens Israëlische media niet ‘in een vegetatieve staat’ .

Sharon was woensdag op zijn ranch in de Negev-woestijn toen hij klachten kreeg. In de ambulancerit naar het ziekenhuis, ongeveer een uur rijden, werden zijn klachten steeds ernstiger. Sharon kreeg vorig maand al een lichte beroerte. Hij zou donderdag overigens in hetzelfde hospitaal worden geopereerd om een miniscuul en aangeboren gat in zijn hart te repareren.

Om een machtsvacuüm te voorkomen, werd vicepremier en minister van Financiën Ehud Olmert aangewezen als waarnemend eerste minister van de joodse staat. Hij zal Sharon ook automatisch de eerste honderd dagen vervangen als de premier overlijdt. De parlementsverkiezingen op 28 maart in Israël gaan voorlopig gewoon door. Regeringsfunctionarissen en parlementariërs lieten donderdag weten dat de stembusgang niet wordt uitgesteld.

Sharons woordvoerder Gissin waarschuwde Israëls vijanden geen misbruik te maken van de crisis. Een bestand met militante Palestijnen liep op 1 januari ten einde. Volgens de Palestijnse vicepremier Shaath zal door Sharons situatie de onzekerheid over een mogelijk hervatting van het vredesproces alleen maar verder toenemen. De radicale beweging Hamas verklaarde volgens de BBC dat het Midden-Oosten beter af is zonder Sharon.

Sharon is premier sinds 2001. Hij zorgde twee maanden geleden voor een politieke aardverschuiving door de Likud-partij te verlaten en de nieuwe partij Kadima (Voorwaarts) op te richten. Volgens peilingen zou hij de verkiezingen gaan winnen.

Sharon, die de bijnaam Bulldozer heeft, kende in Likud veel vijanden. Er was binnen de partij veel weerstand tegen zijn besluit om de Gazastrook na 38 jaar bezetting te verlaten. Hij zei bereid te zijn tot ‘pijnlijke concessies’ in de Westelijke Jordaanoever.

De uitschakeling van Sharon haalt de Israëlische politiek volledig overhoop. Zijn nieuwe partij Kadima is opgebouwd rond de figuur van de minister-president. Hij is de grote stemmentrekker. De centrumpartij heeft niemand van Sharons statuur die hem kan opvolgen.

De dag voor zijn nieuwe beroerte kwam Sharon overigens overigens flink onder vuur te liggen. In een al langer lopend onderzoek naar financiële malversaties binnen de familie Sharon zou de politie volgens een tv-station bewijzen hebben dat de premier enkele jaren geleden miljoenen aan steekpenningen heeft aangenomen.

Bij deze affaire zijn ook twee zoons van de premier betrokken. Of deze onthullingen een rol speelden bij het ontstaan van de nieuwe beroerte is in sommige Israëlische media onderwerp van verhit debat.

Veel Arabieren, onder wie vooral Palestijnen, bleken donderdag in media-uitingen verheugd over de kritieke toestand waarin de Israëlische premier zich bevindt. Voor hen is hij de verpersoonlijking van het nietsontziende geweld waarmee de joodse staat in Palestina werd gevestigd en wordt gehandhaafd.

Maar sommige Arabische commentatoren erkenden donderdag dat ze bij Sharon ten minste wisten wat voor vlees ze in de kuip hadden. ‘Ondanks al zijn misdaden tegen ons is een Sharon in leven op dit moment beter voor de Palestijnen’, zei een Palestijnse commentator van het nieuwsmedium al-Arabiya uit de Golfregio. Hij vertolkte zo de vrees dat Israël en daarmee de regio in een politieke chaos verzandt.

Voor de Palestijnen staan er op 25 januari roerige parlementsverkiezingen op het programma. De Palestijnse facties liggen enorm met elkaar overhoop en zeker in de Gazastrook heerst momenteel chaos. De Palestijnse verkiezingen gaan volgens president Abbas overigens wel gewoon door.

Bron: Volkskrant