Gedragscode Verdonk is discriminerend

Za 21 Januari 2006 23:14 | Frank | 3226 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum) - Een lid van de Jonge Democraten heeft bij het Meldpunt Discriminatie een klacht ingediend tegen minister voor Integratie Rita Verdonk. Dat maakt de jongerentak van D66 zaterdag bekend. De 27-jarige Jeroen Adema is van Duitse afkomst en voelt zich gediscrimineerd door de oproep van Verdonk om op straat alleen Nederlands te spreken.

De minister heeft volgens Adema niet het recht hem het gebruik van de Duitse taal in de openbare ruimte te ontzeggen. "Integratie is geen uitsluiting", laat hij zaterdag weten. De klacht van Adema wordt door de Jonge Democraten gesteund. De D66-jongeren vinden dat Verdonk met haar voorstel voor gedragsregels geen respect voor allochtonen toont. "Zonder respect kan nooit sprake zijn van integratie", zegt woordvoerder Bram Fokke.

Minister Verdonk zei zaterdag op een VVD-congres over integratie dat Nederland een gedragscode nodig heeft. In deze code moeten regels worden opgenomen over het nemen van verantwoordelijkheid en over discriminatie. Verder wordt er gevraagd het Nederlands als gemeenschappelijke taal te gebruiken en anders-gelovigen en niet-gelovigen 'gelijk en met respect' te behandelen. De gemeente Rotterdam heeft donderdag een dergelijke gedragscode gepresenteerd. Deze code dient als basis voor het nieuwe integratiebeleid van de gemeente.

Bron: Nieuws.nl