Boete voor blowen in Amsterdam

Za 24 December 2005 16:34 | Frank | 3702 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

AMSTERDAM, 23 DEC. Blowen in het openbaar in Amsterdam kan voortaan een boete opleveren wegens overlast. De Amsterdamse gemeenteraad is gisteren akkoord gegaan met de invoering van een blowverbod voor bepaalde pleinen en straten waar het gebruik van softdrugs voor overlast zorgt. Het gaat om een proef van een jaar.

Het verbod wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Burgemeester Job Cohen kan gedurende de proefperiode straten en pleinen aanwijzen waar het verbod geldt. Na een jaar wordt gekeken of de maatregel geholpen heeft.

Het blowverbod was een plan van een buurtregisseur in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes. Rondom een plein in die wijk, het Mercatorplein, waar veel coffeeshops zitten, hebben bewoners overlast van blowende jongeren die op het plein rondhangen, deuren bekladden, voorbijgangers bespugen en schreeuwen. Jongeren die blowen of wiet op zak hebben, krijgen een boete van 45 euro. Onder de 16 jaar bedraagt de boete 22,50 euro.

De meeste linkse partijen in de Amsterdamse raad waren tegen het verbod, omdat het volgens hen slecht te handhaven is en er bovendien geen aantoonbare relatie bestaat tussen het gebruik van softdrugs en overlast. Ook de PvdA, de grootste partij, was eerst tegen het verbod, maar ging uiteindelijk akkoord met een proefperiode van een jaar.

De Amsterdamse politie liet eerder al weten een blowverbod makkelijk te kunnen handhaven, net als het al bestaande alcoholverbod.

Stadsdeel De Baarsjes is van plan het verbod op 1 februari in te voeren op en rond het Mercatorplein. Daar geldt ook al enige tijd een alcoholverbod. Volgens de politie is nu op ongeveer twintig plaatsen in Amsterdam sprake van overlast die te maken heeft met het gebruik van softdrugs.

Bron: NRC handelsblad