Geen inburgering voor Nederlanders

vrijdag 25 augustus 2006 20:57 | Frank | 2305 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Mensen met een Nederlands paspoort kunnen niet verplicht worden een inburgeringscursus te volgen. Dit zegt de Raad van State in een reactie op de inburgeringswet van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.

Er mag geen onderscheid gemaakt worden tussen mensen die in Nederland geboren zijn en die het later zijn geworden. Dat is discriminatie, aldus de Raad van State.

Het advies is een flinke streep door de rekening van de VVD-minister, die al drie jaar sleutelt aan een juridisch houdbare inburgeringswet.

Het probleem is dat Verdonk, tegen het advies in van allerlei juridische deskundigen en ondanks kritiek van de Tweede Kamer, ook buitenlanders die tot Nederlander zijn genaturaliseerd, wil verplichten op les te gaan.

Nog eens kijken
Na een stevig debat ging de Tweede Kamer in juni toch akkoord met de hoofdlijnen van de inburgeringswet, onder voorbehoud dat de Raad van Staat nog eens zou kijken naar de vraag wie precies verplicht ingeburgerd kan worden.

Nu wijst het juridisch adviesorgaan het belangrijkste onderdeel van de wet dus af. Verdonk wilde zo'n 500.000 mensen verplicht inburgeren, dat kunnen er nu maar de helft zijn. De minister gaat nu onderzoeken wat er wel mogelijk is. "Inburgering is van een groot maatschappelijk belang."

"Drie jaar verloren"
De Tweede Kamer ziet haar bezwaren bevestigd. De kamerleden vinden dat Verdonk veel te veel tijd heeft verloren door vast te houden aan een juridisch rommelige wet. "Het is jammer dat er drie jaar verloren is gegaan met een juridisch gevecht", zegt PvdA-woordvoerder Dijsselbloem. "Het is echt een gemiste kans."

CDA-woordvoerder Sterk: "Het waren veel te veel woorden, en te weinig daden. Het is teleurstellend voor de mensen die graag willen inburgeren. Die mee willen doen."

Spoeddebat
De Tweede Kamer wil volgende week een spoeddebat met de minister, om te horen wat er nu met die groep genaturaliseerde Nederlanders moet gebeuren. Het gaat om een grote groep van veelal Antillianen, maar ook Turkse en Marokaanse mensen die al heel lang in Nederland wonen, maar nog steeds slecht Nederlands spreken.
Bron: NOS