ABC en BBC zenden omstreden 9/11-miniserie uit(video)

Ma 11 September 2006 13:02 | Frank | 4295 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

NEW YORK - De Amerikaanse zender ABC heeft zondag zoals gepland het eerste deel uitgezonden van een miniserie over de aanslagen op 11 september. Veel Democraten hadden bezwaar gemaakt omdat de serie The Path to 9/11 suggereert dat de regering-Clinton te weinig deed tegen de opkomende dreiging van islamitische extremisten. Ook de BBC heeft het eerste deel van de documentaire uitgezonden.

Na de kritiek had ABC de serie wel een beetje aangepast. Zo werd benadrukt dat het geen documentaire is, maar een serie met fictieve gebeurtenissen, weliswaar gecombineerd met feiten. Onder anderen de voormalig minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en de toenmalige Nationale Veiligheidsadviseur Sandy Berger worden in de serie opgevoerd als mensen die pogingen om Osama bin Laden te doden of te arresteren ondermijnden.


De suggestie over Albright is intact gebleven, maar andere scènes zijn op het laatste moment gesneuveld of aangepast. Zo is de aanname afgezwakt dat president Clinton destijds te veel met zijn hoofd bij zijn eigen afzettingsprocedure (en Monica Lewinsky) zat, en te weinig bij de strijd tegen terreur. Hier is Clinton over the path to 9/11 video (humor)

John Lehman, een Republikein die in een van de vele 9/11-onderzoekscommissies heeft gezeten, reageerde verbolgen op de kritiek uit het Democratische kamp. "Welkom bij de club. De Republikeinen hebben moeten leren leven met Michael Moore en Oliver Stone en de rest van Hollywood." Vooral Moore kwam met kritische films over de Republikeinse regering.

Hier kan je een preview bekijken

Bron: Nu.nl