Zalm: weer miljardenmeevaller voor Rijk

Za 11 November 2006 10:42 | Frank | 3760 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

RIJSWIJK - Het kabinet heeft een financiële meevaller van 1,7 miljard euro. Dat zegt minister Zalm (Financiën) zaterdag in een interview met De Telegraaf. ‘In de najaarsnota die ik net heb afgemaakt, blijkt dat het nog beter gaat dan verwacht.’ Het extra geld komt van hogere belastingafdrachten uit het bedrijfsleven.

Door de meevaller loopt het begrotingsoverschot dit jaar op tot 0,4 procent van het bruto binnenlands product. In de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting was dat nog 0,1 procent.

Uiteindelijk kan dat overschot nog groter worden. ‘Het ziet er buitengewoon positief uit. In de huidige berekeningen ontbreken de maanden november en december. Dus het overschot kan nog verder oplopen richting 1 procent’, zegt Zalm.

De minister vindt het niet verstandig nu extra uitgaven te doen. ‘Toen ik aantrad stond de schuldquota bijna op 80 procent, nu is dat nog geen 50 procent. Slopen gaat sneller dan opbouwen en ik kan me niet voorstellen dat de premier zelf staat te trappelen om samen met Wouter Bos onze gezamenlijke erfenis weer af te breken.’

Wel ziet Zalm mogelijkheden om 140 miljoen euro extra uit te trekken voor de monumentenzorg, een vurige wens van ChristenUnie-leider Andre Rouvoet. Zalm zal het kabinet, dat volgende week over de najaarsnota spreekt, voorstellen het geld beschikbaar te stellen. Volgens Rouvoet zijn bijna 9000 rijksmonumenten in Nederland er slecht aan toe en moeten ze nodig gerestaureerd worden. Bij de algemene financiele beschouwingen vorige maand deed Zalm al de toezegging dat de monumentenzorg bovenaan zijn prioriteitenlijstje zou staan.

Bron: Volkskrant / NOS

Reacties

    1,7 miljard voor het rijk ???

    Za 11 November 2006 10:46 | Frank |

    Ik vind dat je het dan nog steeds over geld hebt van de bevolking.
    Dit is genoeg geld om iedereen een jaar lang gratis ziektekostenverzekering te geven.