Aangifte tegen Verdonk na cellenbrand

Di 22 November 2005 09:35 | Frank | 3174 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

ROTTERDAM, 21 NOV. De stichting Een Royaal Gebaar wil de regering aanklagen wegens 'dood door nalatigheid', in verband met de elf doden van de Schipholbrand. De actie is een initiatief van schrijfster Marion Bloem.

Op de internetpagina www.eenroyaalgebaar.nl hebben bijna 15.000 mensen steun betuigd voor een strafrechtelijke aangifte tegen minister Donner (Justitie, CDA) en minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD). Volgens de tekst van de 'aanklacht' op de website wil de organisatie dat de ministers 'hun fouten erkennen' en aftreden. Onder anderen Freek de Jonge, Geert Mak en Jan Pronk steunen de actie.

De aanklacht volgt op aangiftes over en weer over spandoeken met leuzen tegen Verdonk die de afgelopen weken aan gevels van kraakpanden waren opgehangen.

Verdonk maakte 11 november bekend dat zij aangifte heeft gedaan tegen actievoerders die spandoeken hadden opgehangen. Verdonk voelt zich door teksten als 'Rita Verdonk Moordenaar' op de spandoeken in haar eer aangetast. ,,Ik ben hierdoor persoonlijk geraakt en niet zozeer het beleid dat ik uitvoer. Wil je hier iets aan doen dan rest maar een ding en dat is aangifte doen'', zei de minister zondag voor het Radio 1-Journaal.

Minister Verdonk deed deze week aangifte wegens smaad tegen de actievoerders die de spandoeken hadden opgehangen. De politie had een week eerder vier spandoeken verwijderd van kraakpanden in Amsterdam. Daarna zijn nieuwe spandoeken opgehangen.

Het OM laat de beslissing om de spandoek-ophangers te vervolgen voor smaad, afhangen van de uitkomst van een ander kort geding dat afgelopen vrijdag werd aangespannen door vier activisten uit Nijmegen, Den Bosch en Amsterdam. Zij eisen een verbod op het verwijderen van de nieuwe spandoeken aan de gevel van woningen in de Amsterdamse Bilderdijkstraat en de Van Broeckhuysenstraat in Nijmegen. Het gaat om doeken met teksten: 'Elf levend verbrand, Rita bedankt' en 'Verdonk, nog steeds geen bloed aan je handen?'.

De eisen zijn gericht tegen de staat en de burgemeesters van Nijmegen en Amsterdam. De landsadvocaat liet vrijdag op de zitting weten dat er geen reden is om de spandoeken te laten weghalen.

Bron: ANP