Hogerhuis verwerpt plan voor identiteitskaart

Di 7 Maart 2006 09:39 | Frank | 2599 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
LONDEN - Het Britse Hogerhuis heeft maandag tegen een omstreden regeringsplan voor de invoering van een nationale identiteitskaart gestemd. Het is een meerderheid van de Lords een doorn in het oog dat de regering de kaart met een omweg verplicht wil stellen.


De regering van premier Blair had aanvankelijk gezegd dat de kaart op vrijwillige basis zou worden verstrekt. Maar het kabinet heeft later een verandering aangebracht waarin staat dat iedere burger die vanaf 2008 een nieuw paspoort aanvraagt, ook verplicht is om een identiteitskaart aan te schaffen.

De regering-Blair wil de ID-cards, die worden voorzien van vingerafdrukken en andere biometrische kenmerken, inzetten in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad. Critici vrezen een inperking van de burgerlijke vrijheden.

Het Hogerhuis had in januari ook al nee gezegd tegen de identiteitskaart. De Lords eisten toen een schatting van de kosten.

Een maand geleden stemde het Lagerhuis, waar de partij van Blair een meerderheid heeft, wel voor het voorstel. Het wetsvoorstel wordt nu weer teruggestuurd naar het Lagerhuis, die het veto waarschijnlijk weer zal terugdraaien. Beide kamers moeten akkoord gaan met het voorstel, al kan het Lagerhuis het veto van de Lords in een aantal gevallen omzeilen.
Bron: Telegraaf