Al-Qaida ontkend rol Moussaoui bij 911

Di 28 Maart 2006 23:13 | Frank | 3418 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Drie vooraanstaande figuren uit de top van Al-Qaida hebben ontkend dat de Fransman van Marokkaanse afkomst Zacarias Moussaoui, die momenteel in de Verenigde Staten wordt berecht, enige rol heeft gespeeld in de voorbereidingen of de uitvoering van de aanslagen van 11 september 2001.


Hun verklaringen zijn maandag en dinsdag voorgelezen in het proces tegen Moussaoui. Moussaoui getuigde maandag dat hij samen met Richard Reid een vijfde toestel zou kapen, dat zij op het Witte Huis moesten laten storten. Reid is de man die ruim drie maanden na de aanslagen op New York en Washington probeerde een vliegtuig op te blazen met een in zijn schoen gemonteerde bom.
Moussaoui's verklaring was verrassend en staat haaks op eerdere verklaringen, waarin hij zei dat de aanslag op het Witte Huis later zou worden gepleegd als de Verenigde Staten zouden weigeren een radicale Egyptische sjeik vrij te laten.

Dinsdag voorgelezen verklaringen lijken van de getuigenis van Moussaoui weinig over te laten. Een van de verklaringen is afkomstig van Sauf al-Adl, een vooraanstaand lid van de militaire commissie van Al-Qaida. Hij noemt Moussaoui "een erkend jihadist", maar zegt dat hij absoluut geen rol zou spelen in de missie van 11 september 2001.
Een ander, Waleed bin Attaah of Khallad, die beschouwd wordt als het brein achter de zelfmoordaanslag van 2000 op de USS Cole in een haven in Jemen en een vroege samenzweerder van 11/09, zegt niet te weten van enige rol voor Moussaoui in 11/09. Khallad schildert Moussaoui af als een onbetrouwbare figuur, die hem tijdens een reis naar Maleisië in 2000 voortdurend tegen de instructies in telefonisch had benaderd. Khallad had, om van Moussaoui af te zijn, uiteindelijk zijn mobiele telefoon moeten afzetten.
Hun verklaringen ondersteunen de getuigenis van Khalid Shaikh Mohammed, hoofdorganisator van 11/09, die in een maandag voorgelezen verklaring liet weten dat Moussaoui niets van doen had met 11/09, maar eventueel gebruikt zou worden voor een latere tweede golf aanslagen.

Moussaoui ontkende aanvankelijk dat het plan was dat hij op 11/09 de piloot van een vijfde te kapen toestel zou worden, maar zei onder kruisverhoor dat de aanslag op het Witte Huis ook voor 9 september was gepland.
De aanklagers argumenteren dat Moussaoui door na zijn arrestatie in augustus 2001 te ontkennen dat hij op de hoogte was van de samenzwering voor 11/09 de kapers hun missie heeft laten voltooien. Daarmee is hij mede schuldig aan de dood van de drieduizend slachtoffers en komt hij in aanmerking voor de doodstraf.

Moussaoui's advocaten wilden maandag voorkomen dat Moussaoui in zijn eigen proces zou getuigen, maar konden dit niet voorkomen. Zij zeiden dinsdag dat hij executie wellicht verkiest boven levenslang, omdat hij uit is op martelaarschap.

Bron: Het belang van Limburg