'Chip paspoort vatbaar voor virus'

Wo 15 Maart 2006 09:44 | Frank | 3810 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - De chips in het nieuwe paspoort en de ov-chipkaart zijn vatbaar voor virussen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam zijn er in geslaagd een virus te maken voor de zogenoemde RFID-chip, de vervanger van onder meer de streepjescode. De onderzoekers stellen dat een chaos dreigt als de chips niet beter worden beveiligd, meldt de Volkskrant woensdag.

Een Amerikaanse promovenda heeft de ontdekking gedaan. De RFID-chips zijn kleine stickers met informatie die door radiogolven op afstand kunnen worden gelezen. De verwachting is dat deze stickers in de toekomst op iedere product in de supermarkt zijn geplakt. Een caissière is daardoor overbodig. Boodschappen kunnen door elektronische poortjes gaan om te worden afgerekend.


De onderzoekers stellen dat een kwaadwillende een chip met tien keer zoveel enen en nullen kan plakken op bijvoorbeeld een koffer op een luchthaven. De bestemming van de koffer kan daardoor veranderen. Hoogleraar Andy Tanenbaum ziet doemscenario's van bomkoffers die ongemerkt over bagagebanden worden getransporteerd. "Gebruik je fantasie", zegt hij in het dagblad. "Alles is mogelijk."
Bron: NU.NL