Midas Dekkers huilt om kap bomen

Wo 11 Januari 2006 12:28 | Frank | 3093 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Ondanks hevige protesten gaat het bos in Schinveld tegen de vlakte.
Planet sprak met Nederlands bekendste bioloog Midas Dekkers.


Hoe bekijkt u de hele affaire rondom het Schinveldse bos?
“Ik ken niks erger dan het kappen van bomen. Het zijn een soort mensen, ze hebben een karakter. Ik word erg emotioneel van die beelden, krijg tranen in mijn ogen als ik kettingzagen hoor. Het gekke is: biologen hebben allerlei kapprojecten kunnen tegenhouden door te wijzen op bijzondere diersoorten. Nu krijg je de omgekeerde reactie van de overheid: hoera, het mag plat want er leven toch geen bijzondere dieren.”

Maar dan is het toch minder erg?
“Nee, integendeel. In de meeste bossen hoeven kinderen maar iets aan te raken of ze hebben een boswachter aan hun broek. Daar in Schinveld konden kinderen zich nog lekker uitleven zonder schade aan te richten. En wat nou minder erg? Het stikt er van de kleine kriebelbeesten, torren, insecten. Die zijn allemaal hun huis uitgegooid en moeten op zoek naar andere bomen. En wat te denken van de beestjes die een winterslaap houden? Die worden nooit meer wakker.”

Hoe mooi is Limburg nog?
“Dat ligt eraan welke kant je uitkijkt. Als je alle bordjes, paaltjes en aangegeven wandelroutes volgt, kan Limburg heel mooi zijn. Maar het is een ‘coulissenlandschap’: als je een onderdeel weghaalt, dan verschijnt ineens een hele boel lelijkheid. Mensen vergeten dat Limburg na de Randstad het dichtstbevolkte gebied van Nederland is en veel industrie heeft. Als er ergens een plek is waar elke boom telt, dan is het Limburg wel.”

Heeft u zelf wel eens een nacht in een boomhut doorgebracht?
“Een boomhut is een van de meest romantische bouwsels die er zijn. Maar nee, ik durf helaas niet hoger te gaan dan de keukentrap. Ik heb hoogtevrees. Het doet me dan ook deugd dat er nog steeds jongeren zijn die gaan koukleumen omdat ze vinden dat het nodig is.”

De overheid krijgt toch haar zin. Word u daar cynisch van?
“Ik ben cynisch uit mijn moeder gekomen. Het is een overlevingsstrategie. Je kunt ook je ogen sluiten voor dit soort zaken, maar dat is nog erger. Er worden nét genoeg successen geboekt om gemotiveerd te blijven. In 1970 hebben we in Amsterdam met anderhalve man en een stencilmachine de aanleg van een industriegebied kunnen voorkomen. Het kán dus wel.”
Bron: Planet.nl