Bush: 75 procent minder olie invoeren uit Midden-Oosten

Wo 1 Februari 2006 09:48 | Frank | 2887 keer bekeken | 2 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush vindt dat zijn land zich te veel van buitenlandse olie afhankelijk heeft gemaakt. Hij stelde dit in zijn State of the Union, de jaarlijkse 'troonrede'. De president sprak in de nacht van dinsdag of woensdag van een „verslaving” aan olie. In 2025 moet wat Bush betreft de Amerikaanse import van olie uit het Midden-Oosten met 75 procent zijn teruggebracht.

Bush vindt dat door technologie een einde aan de „verslaving“ kan worden gemaakt. Hij benadrukte dat een groot deel van de olie uit „onstabiele delen van de wereld” wordt geïmporteerd. Minder import en een verminderd gebruik door technologische aanpassingen zijn in de ogen van Bush cruciaal voor een stabiele Amerikaanse economie in de toekomst.

Bush zei dat er miljarden zullen worden vrijgemaakt voor een nieuw innovatief energiebeleid. Daarin zullen 'schone' kolencentrales, zon- en windenergie, biobrandstoffen en „veilige kernenergie” een rol spelen. Hij wil ook dat er goede alternatieven komen voor voor benzine als brandstof voor wagens. Hij sprak van personenwagens die worden aangedreven door elektriciteit of waterstof.

Bush, die een zakelijk verleden heeft in de Amerikaanse oliehandel, heeft zich al eerder beklaagd over de afhankelijkheid van buitenlandse olie. Om die reden heeft hij ook al voorstellen gedaan om meer binnenlandse olie op te pompen, onder meer in een natuurgebied in Alaska. Daartegen is in de VS veel verzet.

De president, die kampt met een lage populariteit, ziet zich momenteel geconfronteerd met voor Amerikaanse begrippen hoge benzineprijzen aan de pompen en dat is slecht in een verkiezingsjaar. De Amerikanen kiezen later dit jaar voor het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat.

Democratische afgevaardigden zeiden kort na afloop van de State of the Union dat Bush zijn beleid nooit zal kunnen waarmaken. Een vermindering van importen met 75 procent binnen twintig jaar is nauwelijks realistisch, vinden ze. Tegen Amerikaanse media zeiden de Democraten ook dat als Bush echt serieus is, er veel meer geld geïnvesteerd moet worden in alternatieven.

De milieuorganisatie Friends of the Earth repte van presidentiële retoriek zonder dat er echt geld op tafel is gekomen.

Bron: Telegraaf

Reacties