Bill Gates verdient niks aan nieuwe goedkope computers

Zo 18 November 2007 01:14 | Frank | 2796 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Microsoft-oprichter Bill Gates is niet onder de indruk van de computer van honderd dollar die de Amerikaanse universiteit MIT wil maken voor ontwikkelingslanden.


Om de kosten voor de pc laag te houden, bevat de 100-dollar-pc geen harde schijf en software, zo meldt persbureau Reuters. Een slecht plan, meent Gates. "Het laatste wat je wil, is dat je een gedeelde computer hebt met een klein scherm en zonder disk", aldus Gates tijdens het Microsoft Government Leaders Forum.

Hoewel de Microsoft-oprichter het had over gedeeld gebruik van de computers, is het plan van de initiatiefnemers om één computer per kind te verstrekken.

Het idee voor een goedkope pc voor schoolkinderen in ontwikkelingslanden werd in januari vorig jaar gelanceerd door internetgoeroe Nicholas Negroponte. De bedoeling is dat eind dit jaar of begin 2007 de eerste miljoenen goedkope computers worden geproduceerd. Een jaar later moeten er tientallen miljoenen computers tegen een lage prijs worden gemaakt.

"Hardware is maar een klein deel van de kosten", hield Gates zijn gehoor voor. Volgens hem zijn de netwerkverbindingen, de applicaties en de ondersteuning veel grotere kostenposten.

De kritiek van Gates op de 100-dollar-pc voor ontwikkelingslanden komt niet uit de lucht vallen. De initiatiefnemers van de goedkope pc wilden niet met Microsoft in zee voor de levering van het besturingssysteem. In plaats daarvan koos MIT voor Linux.

Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) presenteerde Microsoft een alternatief voor de 100-dollar-pc van MIT: een mobiele telefoon in combinatie met een televisie en een toetsenbord.