Betalen met je vingerafdruk bij AH

Di 17 Juni 2008 13:54 | Frank | 7291 keer bekeken | 2 reacties | 11 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Vandaag starten Albert Heijn en Equens een proef met Tip2Pay, betalen met je vingertip. Gedurende zes maanden kunnen klanten met hun vingertip de boodschappen afrekenen. Doel van de proef is te kijken of klanten enthousiast zijn over deze nieuwe manier van betalen. De proef vindt plaats in een Albert Heijn winkel in Breukelen.

Met Tip2Pay kunnen klanten snel, gemakkelijk en veilig betalen. Ze hoeven slechts hun vingertip op de lezer bij de kassa te plaatsen en de boodschappen zijn betaald. Klanten van Albert Heijn Breukelen kunnen zich voor de proef aanmelden bij de speciale inschrijfbalie in de winkel. Na het tonen van een identificatiebewijs en pinpas wordt een scan gemaakt van de unieke punten van hun vingertip en worden naam- en adresgegevens, bankrekeningnummer en indien gewenst AH Bonuskaartnummer geregistreerd. Bij betaling van de boodschappen kan zo ook automatisch de AH Bonuskorting worden verrekend. Bij de registratie is rekening gehouden met de Nederlandse privacywetgeving.

vingerafdruk betaalsysteemDeze proef past binnen het innovatiebeleid van zowel Albert Heijn als Equens. Beide partijen volgen de ontwikkelingen op de Europese betaalmarkt en kijken met interesse naar nieuwe technologische ontwikkelingen. Albert Heijn test op dit moment ook mobiel betalen in de Rotterdamse Koopgoot en contactloos betalen bij Albert Heijn Jodenbreestraat in Amsterdam. Equens, al jarenlang actief op het gebied van betalingsverkeer, verwerkt alle betalingen met de vingertip. Naast het verwerken van de betalingen ontwikkelt zij nieuwe innovatieve betaalproducten op basis van wensen vanuit de markt. Op dit moment werkt Equens hard aan oplossingen zoals mobiel betalen en elektronisch factureren. De proef met Tip2Pay duurt een halfjaar en zal daarna worden geëvalueerd.

Albert Heijn en Equens werken in de proef samen met het bedrijf IT-Werke dat gespecialiseerd is in het integreren van biometrietechnologie in retail- en consumentenapplicaties. Het systeem van IT-Werke werd eerder succesvol getest bij o.a. de Duitse supermarktketen Edeka. Klanten kunnen daar al in honderdtwintig winkels betalen met hun vingertip.

Bron: AH

Reacties

  Plaveit AH de weg naar de controlestaat?

  Do 19 Juni 2008 13:47 | louise |

  Het lijkt inderdaad zo dat je met Tip2 pay snel en comfortabel je boodschappen kunt afrekenen. Het gemak dient de mens, dus waar maken de privacy verdedigers zich druk over ?.


  Welnu; ondertussen is het wel zo dat  Uw  vingerafdrukken gecombineerd met Uw boodschappen patroon en  allerlei persoon registratie gegevens nu opgeslagen worden  in het alomvattend  AH internet registratiesysteem! Dat betekend, gelet op de wet van Murphy: (als er iets mis kan gaan binnen een organisatie, stelt U daarop in dat het inderdaad ooit zal gebeuren) Dus hackers zullen Uw en andere AH klanten gegevens,publiceren en openbaar maken op internet.
  Leuk vooruitzicht of niet dan?


  Natuurlijk zal de PR afdeling van AH zeggen dat hun registratie systeem  zo beveiligd is dat hackers daar niet bij kunnen. Echter de recente Internet geschiedenis leert ons dat dit wel degelijk gebeurd en dat op deze wijze de persoonsgegevens van miljoenen mensen in Engeland, Frankrijk , Spanje en de USA al gekraakt  zijn uit zwaar beveiligde overheid computersystemen.


  Het volgende (als we opnieuw kijken naar de wet van Murphy) kan en zal dus ook mis kunnen gaan met Uw persoonsgegevens bij AH; namelijk dat deze AH  gegevens gekoppeld worden (inclusief vinger afdrukken) aan de NL's en Euro pol politie computers. In het begin zal natuurlijk dit alleen incidenteel plaatsvinden voor het opsporen van terroristen (?) en dergelijke maar wanneer mensen er aan gewend zijn, ligt een permanente koppeling naar de politie opsporing systemen voor de hand.
  Uiteindelijk zie ik nog een verdergaand consequentie van dit AH persoonsregistratie systeem: namelijk dat langs deze weg de mensen steeds meer  gewend raken aan biometrisch controle in het dagelijks leven waardoor de stap en de drempel  naar een permanente en op den duur geïmplanteerde VeriChip steeds kleiner wordt.


  Tenslotte mijn CONCLUSIE:  de veiligheid van Tip2Pay is een ILLUSIE!


  ah helpt u graag van uw rechten af inderdaad.

  Zo 29 Juni 2008 19:48 | Robin |

  wat ik nog wil toevoegen, is dat je vingerafdruk in het systeem staat.

  hier heb ik al eens een schriftelijke vraag over ingedient, de reactie was, we hebben een berekening van uw vingerafdruk, niet uw complete afdruk.

  dit is totale onzin, de 'brekening'  zoals hun het zo mooi noemen is een digitale foto, met kenmerken voor herkenning, deze staat binair in de computer, ofwel de exacte afdruk.

   

  daarnaast is het, straks als iedereen met de vinger betaald, wel heel erg makkelijk om :

  a. alle ver-/inkopen van iemand na te gaan

  b. iemand de toegang tot geld/levensmiddelen/water/elektra/etc te ontzeggen (druk op een knop)

  c. de techniek is wel waterdicht, alleen, met niet te veel moeite kun je een vingerafdruk nabootsen, het is alleen maar wachten op de eerste officiele kraak.

  d. inderdaad, dit is een mooie stap voorafgaand aan de betaaldchip in je arm.

  dit is voor europa en de banken natuurlijk het utopia waar we naartoe moeten.

   

  De verichip is het einde van onze vrijheid zoals we die nu nog deels genieten.

  "biometrietechnologie"

  ik ben bang aan het worden voor deze term.....