Seks in space: Bedreiging voor Marsexpeditie?

Zo 20 November 2005 19:01 | Frank | 3473 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Wat gebeurt er als je zes astronauten jarenlang samen opsluit? Dat vroeg de Amerikaanse National Academy of Sciences zich af. Het institituut liet een onderzoek uitvoeren. De resultaten liegen er niet om: seks en amoureuze relaties tussen astronauten vormen mogelijk een belangrijke bedreiging voor het welslagen van toekomstige langdurige expedities in de ruimte, bijvoorbeeld naar de planeet Mars. Niet dat seks of relaties op zichzelf gevaarlijk zouden zijn in de ruimte, maar wel de ruzies, jaloezie en psychologische spanningen die ermee gepaard gaan.

De commissie die het rapport heeft opgesteld, onder leiding van medisch antropoloog Lawrence Palinkas van de universiteit van Zuid-Californië in Los Angeles, roept de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa op om het onderwerp grondig te bestuderen alvorens bemande ruimtevluchten naar Mars te ondernemen. Een ruimtevlucht heen en terug naar Mars zou waarschijnlijk zo'n twee en een half jaar duren en zes bemanningsleden tellen.

De ruimtevaartorganisaties hebben tot nu toe weinig of geen ervaring met seks in de ruimte. In elk geval aan Amerikaanse kant is het waarschijnlijk nog nooit geprobeerd - de bijzonder puriteinse Nasa vermijdt het hele onderwerp angstvallig, en is er als de dood voor dat het imago van haar astronauten als seksloze helden doorbroken zou worden.

Aan Russische kant, waar kosmonauten in de ruimte traditioneel trouwens van wat meer persoonlijke vrijheid kunnen genieten, zijn er hardnekkige geruchten dat er wél al een en ander ondernomen zou zijn, maar medische rapporten met harde feiten zijn ook daar niet vrijgegeven. Maar algemeen wordt aangenomen dat het menselijke voortplantingsstelsel, en het libido, in de ruimte net zo functioneren als op Aarde.

De Nasa heeft al plannen geformuleerd om de astronauten tijdens een reis naar Mars veilig en gezond te houden, maar in die plannen is er nergens sprake van seks. Een gevaarlijke lacune, vindt Palinkas. ,,Als er zich gevallen voordoen van seksueel conflict of ontrouw, kan dat ertoe leiden dat de bemanning ophoudt als groep te functioneren'', vertelde Palinkas aan New Scientist .

De wetenschapper vergelijkt Marsexpedities met het langdurige verblijf van wetenschappers op zuidpoolbases. Ook daar komen er vaak tijdelijke relaties tot bloei. Maar op ruimtereizen zitten de astronauten nog veel langer samen, in een veel kleinere capsule. Een ernstige ruzie zou dodelijke gevolgen kunnen hebben.

Bron: Het volk