Weg met de stropdas!

Za 17 Februari 2007 14:37 | Frank | 2824 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De pimp van de arbeid, Wouter Bos, heeft zich nu ook laten strikken voor een das. Bos legde er na enig oefenen de traditionele dubbele Windsor in. De knoop is genoemd naar de Engelse Hertog van Windsor. Nog een bijkomstigheid is dat je in deze kringen moet uitkijken dat je niet uit je bek gaat stinken naar zweetvoeten van het hielen likken.

wouter bos met dasWoutertje Bos draagt een stropdas. Nog ietwat onwennig deed de aanstaande minister van Financiën en vice-premier een exemplaar om. Liefst twaalfhonderd lezers brachten op de Telegraaf-site een stem uit op een van de vijf beschikbaar gestelde dassen.

Bos kondigde alvast aan veel vaker een stropdas te gaan dragen, maar dagelijks gaat hem nog een stapje te ver. „Bij alles wat officieel is, zal ik er een dragen”, aldus Bos. Aanstaande donderdag wordt het kabinet beëdigd en zal hij samen met premier Balkenende koningin Beatrix op het bordes staan met das.

Wouter bos wil graag in een volstrekt nutteloos kledingstuk rondlopen dat is geïntroduceerd door een moordende en brandschattende collectie militair rapaille uit de middeleeuwse Balkan? We hebben de das te danken aan Kroatische militairen uit de 15de eeuw. De das is een symbool van onderworpenheid en in het rijtje lopen.

Een das is een weinig subtiel fallussymbool. Een grote, opzichtige pijl die rechtstreeks wijst naar de schaamstreek. Wie heeft zo'n gigantische wegwijzer richting het ondergordelse nodig? De mannen bij wie het daar niet veel soeps is, natuurlijk. Let op mijn woorden: hoe opzichtiger de das, hoe kleiner het pietje.

Een stropdas is niet alleen nutteloos, maar is bovendien gevaarlijk. Je gaat me nu toch niet zeggen dat zo'n das comfortabel zit? De nek wordt afgesnoerd, je wordt eigenlijk een lichte vorm van gewurgd. Zo komt de bevloeiing van de hersenen in het gedrang, zal de druk in de schedel toenemen, en ook de druk in de ogen gaat stijgen. Dus ik vraag je: ga je beter presteren met een kop die op springen staat en uitpuilende ogen? Ik denk het niet. Weg met de stropdas!

Er zijn ook al verschillende mannen omgekomen omdat hun das verstrikt was geraakt in machines, of ergens in hun auto geklemd zat, met een fataal verkeersongeval tot gevolg. Of stel dat je das in een kaars komt te hangen en in brand vliegt. Als je jas vuur vat, dan gooi je die vliegensvlug uit, maar een plastron krijg je niet zomaar in één, twee, drie losgeknoopt.

Bron: Telegraaf / Wikipedia