Mogelijk gijzeling Telegraaf-journalisten

Ma 27 November 2006 00:05 | Frank | 3497 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM - Twee journalisten van De Telegraaf dreigen maandag achter de tralies te verdwijnen omdat zij weigeren hun bronnen in de AIVD-affaire prijs te geven. De rechter-commissaris eist dat de journalisten Bart Mos en Joost de Haas bekendmaken van wie zij staatsgeheime dossiers van de inlichtingendienst AIVD ontvingen.

De twee verslaggevers weigeren pertinent de identiteit van hun informanten prijs te geven. De kans is nu groot dat zij maandag, tijdens hun verhoor door de rechter-commissaris in Den Haag, in gijzeling worden genomen totdat ze wel verklaren.

Begin dit jaar onthulden Mos en De Haas in De Telegraaf dat AIVD-dossiers over topcrimineel Mink K. en corruptie bij de overheid in handen van de onderwereld waren gevallen. Kort daarna werd voormalig geheim agent Paul H. gearresteerd op verdenking de bewuste dossiers te hebben gelekt.

De journalisten werden eerder deze maand gehoord als getuigen in de strafzaak tegen H. en twee andere verdachten. De rechter-commissaris bepaalde dat De Haas en Mos zich niet konden beroepen op het verschoningsrecht, dat hen in staat stelt om hun bronnen te beschermen. Het verhoor werd opgeschort tot maandag 27 november. De hoofdredactie van De Telegraaf spreekt van een principiële zaak die tot het bittere einde zal worden uitgevochten.

Bron: Telegraaf