Amerikaanse pers bekritiseert Bush (op verzoek?)

Di 12 September 2006 18:56 | Frank | 2987 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse pers heeft maandag, de herdenkingsdag van de aanslagen van september 2001 op New York en Washington, forse kritiek geuit op president Bush omdat zijn 'oorlog tegen het terrorisme' tot dusver geen succes is. De strijd moet worden voortgezet, benadrukken de commentatoren.

Ook in Afghanistan, schreef The New York Times, is de strijd tegen het terrorisme ,,op zijn best op een dood punt, met een wederopstanding van de Taliban en een verbetering van de economie die voor het grootste deel komt door een goede opiumoogst''.

De krant noemt Irak een broeinest van terroristen. ,,Sinds een week waarschuwt het Witte Huis dat er in Irak verschrikkelijke dingen gaan gebeuren als de Amerikaanse troepen vertrekken, terwijl de critici van de regering benadrukken dat de situatie op het moment onhoudbaar is'', aldus de krant. De NYT waarschuwt dat 'wij op dit punt blijven steken' als er geen plan komt met realistische uitgangspunten.


Overdreven simplificering

De Los Angeles Times tikt Bush op de vingers wegens ,,overdreven simplificering en een te omvangrijk gebruik van algemeenheden'' die uiteindelijk de strijd tegen het terrorisme devalueren. De krant waardeert het overigens dat Bush het weer over Osama bin Laden heeft en dat hij eraan herinnert dat de westerse waarden worden bedreigd door een ideologie.

USA Today vindt dat de strijd tegen het terrorisme niet meer zo gericht is als kort na de aanslagen. De commentator wijst erop dat Bin Laden nog steeds vrij rondloopt. De oorlog in Irak heeft volgens de krant niets te maken met de aanslagen van 9/11. Die oorlog ,,is een betreurenswaardige vergissing gebleken''. ,,De discutabele manier waarop de regering deze oorlog voert'' varieert van tolerantie voor marteling tot 'als je niet voor ons bent, ben je tegen ons'. Dat moet veranderen. Allianties moeten opnieuw worden gesmeed. Dat is iets dat in Bush'tweede termijn wel beter is gedaan.''

De Wall Street Journal vindt het jammer dat de plaats van het voormalige World Trade Center nog steeds een enorm gat is. De commentator roept op de bouwplannen te versnellen.
Bron: BNR