Krijgt 2006 er een seconde bij?

Zo 13 November 2005 11:41 | Frank | 2217 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
GENEVE/RIJSWIJK - Topwetenschappers buigen zich dagenlang over 1 seconde: 31536000 of 31536001. Oftewel: komt er volgend jaar een seconde bij of niet?

Dat is het onderwerp dat sinds dinsdag enkele tientallen wetenschappers in Genève bezighoudt. Inzet is het wel of niet aanhouden van de zogenoemde schrikkelseconde: hiermee wordt al decennia lang de afwijking van de aardse tijd op de atoomklokken op gezette tijden teniet gedaan.

Schrikkelseconde

De wetenschappers zijn verdeeld in twee kampen. De astrofysici vinden dat de "echte" aardse tijd moet worden aangehouden en dat de schrikkelseconde moet blijven. De metrologen aan de andere kant vinden de tel te veel gedoe en te lastig. Zij willen de secondes "opsparen" en eens in de zoveel jaar een schrikkeluur invoeren.

Het secondenberaad vindt plaats onder leiding van de Nederlander Gerrit de Jong, de tijdsdeskundige van het Nederlands Meetinstituut (NMi). Verwacht wordt dat vrijdagmiddag de knoop wordt doorgehakt.

Doordat de aarde nu eens langzamer en dan weer sneller om haar as draait, ontstaan er (minieme) verschillen in de lengtes van de dagen. Over een paar jaar kan dat oplopen tot een seconde. Sinds 1972 is 22 keer een seconde bijgeteld bij de officiële tijd (Coördinated Universal Time, UTC) en voor volgend jaar was dat ook de bedoeling.

Uur

Amerikaanse wetenschappers willen daar een stokje voor steken en hebben voorgesteld de tel af te schaffen en op te sparen tot een uur. Ze wijzen op het voordeel voor bijvoorbeeld beheerders van computernetwerken die niet zitten te springen om tijdrovende aanpassingen aan hun data.

Verwacht wordt dat vrijdagmiddag rond het middaguur, na een beraad van pakweg drieëneenhalve dag (302400 seconden) de knoop wordt doorgehakt.

Bron: ANP