Geen doorbraak bij Amerikaanse top

Zo 6 November 2005 19:42 | Frank | 2470 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
MAR DEL PLATA - De 34 staats- en regeringsleiders van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika zijn er zaterdag niet in geslaagd hun meningsverschillen over een vrije handelszone bij te leggen tijdens een top in het Argentijnse Mar del Plata.

Er is veel verzet tegen een door de Verenigde Staten voorgestelde Vrije Handelszone voor de Amerika's (FTAA). Een aantal landen wil eerst het resultaat afwachten van de komende bijeenkomst van de wereldhandelsorganisatie (WTO).

De Amerikaanse president George Bush hoopte tijdens de top een aanzet te geven tot de vorming van het grootste handelsblok in de wereld na de Europese Unie.

Ondanks het feit dat er geen verenigd standpunt kon worden bereikt over de oprichting van een vrijhandelszone vinden de Verenigde Staten dat er â??echte vooruitgangâ?? is geboekt

â??Wij gingen van een top die bedoeld was om de FTAA (de vrijhandelszone) te begraven naar een top waar alle 34 landen zowaar spraken over uitbreiding van de handel en erkennen dat er uitdagingen zijnâ??, aldus de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Stephen Hadley.

In totaal wilden 29 landen de onderhandelingen over de vrijhandelszone van Alaska tot Argentinië in 2006 hervatten. Vijf landen, Brazilië, Argentinië, Uruaguay, Paraguay en Venezuela willen daarover pas een uitspraak doen na de WTO-vergadering in Hongkong in december.

De Venezolaanse president Hugo Chávez is tevreden over de top. â??We hebben nog nooit zo'n intensief, openhartig en diepzinnig debat gehad in de afgelopen zeven jaarâ??, zei hij zaterdag na het einde van de top. Chávez is een fel tegenstander van de oprichting van een vrijhandelszone en zijn verhouding met Washington is gespannen.

Bron: Volkskrant.nl