"˜Oude Windowsklant moet wel overstappen

Vr 3 Maart 2006 11:33 | Frank | 3222 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM – Microsoft is van plan de ondersteuning van oude versies van het besturingssysteem Windows zo snel mogelijk te stoppen. De oude versies zijn volgens het softwarehuis niet meer veilig. Daardoor worden consumenten min of meer gedwongen Vista aan te schaffen. Begin deze week kondigde Microsoft de komst van Windows Vista aan, de nieuwe versie van het besturingssysteem. Microsoft wil na de introductie van Vista de ondersteuning voor Windows XP binnen een jaar staken. Dat betekent dat er geen veiligheidsaanpassingen meer komen.

Computers die nog draaien op Windows 95, 98, 2000 of ME zijn volgens directeur beveiliging Mike Nash nu al niet meer veilig voor hackers en virussen. Hij raadt consumenten aan zo snel mogelijk op XP over te stappen of te wachten tot Vista wordt geïntroduceerd.

Nash: „Windows 98 en Windows Millennium bouwden voort op het besturingssysteem Windows 95. En met het ontwerp van dat systeem werd al in 1992 begonnen, toen er van internet nog geen sprake was.“

De oudere Windows-versies zijn daardoor niet adequaat beschermd tegen moderne aanvallen van hackers, zelfs als ze voorzien zijn van een firewall.

Volgens Microsoft kost de ondersteuning van XP te veel tijd en geld. Microsoft zag zich anderhalf jaar geleden gedwongen een update - feitelijk een vrijwel nieuwe versie - te maken vanwege de vele gaten in de oorspronkelijke versie van XP. Daardoor liep de introductie van Windows Vista volgens het bedrijf een jaar vertraging op.

In Nederland draait bijna tachtig procent van de thuiscomputers op Windows XP. Oudere Windows-versies zijn nog altijd goed voor twaalf procent, omgerekend honderdduizenden computers.
Bron: BN/De stem