Bush: bèta's moeten VS van olieverslaving afhelpen

Do 2 Februari 2006 02:08 | Frank | 2683 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Verenigde Staten zijn verslaafd aan aardolie uit instabiele landen, en ze moeten nodig afkicken. Nieuwe technologie moet er voor zorgen dat de Amerikaanse olie-importen tussen nu en 2025 met 75 procent afnemen. Dat is volgens Amerikaanse media de belangrijkste boodschap uit de ‘State of the Union’ die president Bush vannacht uitsprak.

Volgens Bush heeft zijn regering sinds 2001 al bijna tien miljard dollar uitgegeven aan onderzoek naar alternatieve energiebronnen, en staan we op de drempel van “ongelofelijke stappen vooruit”. Hij kondigde een Advanced Energy Initiative aan, dat het budget van het Department of Energy voor onderzoek naar schone energie met 22 procent verhoogt. Als onderwrpen noemde hij emissieloze kolencentrales, ‘revolutionaire’ vormen van zonne- en windenergie, en ‘schone, veilige’ kernenergie.

Ook komt er meer onderzoek naar betere batterijen voor hybride auto’s, naar auto’s die rijden op waterstof, en naar nieuwe processen voor het maken van bio-ethanol uit afvalmaterialen zoals hooi en houtsnippers. Die laatste moeten van Bush al binnen zes jaar praktisch bruikbaar en concurrerend zijn
Bush kondigde tevens een American Competitiveness Initiative aan, dat innovatie moet stimuleren. De federale investeringen in ‘kritische’ takken van fundamenteel fysisch onderzoek worden de komende tien jaar verdubbeld. Genoemd worden nanotechnologie, supercomputers en - alweer - alternatieve energie.

Ook het bèta-onderwijs wordt aangepakt. “Our greatest advantage in the world has always been our educated, hardworking, ambitious people -- and we're going to keep that edge”, aldus Bush. Hij wil 70.000 leraren in het middelbaar onderwijs trainen in beter onderwijs in de wis- en natuurwetenschappen, en 30.000 wis- en natuurwetenschappers inhuren als leraren. Ook moeten studenten die moeite hebben met wiskunde, eerder geholpen worden.

“If we ensure that America's children succeed in life, they will ensure that America succeeds in the world”, aldus de president.

Bron: Reuters, BBC News