Komiek George Carlin overleden

Ma 23 Juni 2008 12:43 | Frank | 2754 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De Amerikaanse komiek George Carlin is zondag op 71-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval.

Carlin maakte als komiek deel uit van de Amerikaanse tegencultuur. In 1972 werd hij na een optreden in Milwaukee gearresteerd wegens het verstoren van de openbare orde. Aanleiding vormde zijn sketch 'Seven words you can never say on tv'. De uitzending van de sketch door een radiozender in New York leidde er zes jaar later toe dat het hooggerechtshof de bevoegdheid van de overheid bevestigde om in te grijpen als zenders schuttingtaal uitzonden. Carlin trad in de eerste uitzending van 'Saturday Night Live' als gastheer op. Vorige week werd bekend dat hem een onderscheiding was toegekend, de Mark Twain Prize for American Humor.

Carlin groeide op in een buurt in Manhattan. Hij en zijn vrienden noemden deze buurt "White Harlem", omdat dat stoerder klonk dan "Morningside Heights".

Carlin werd rooms-katholiek opgevoed, maar ontwikkelde zich tot een heftig verdediger van het atheïsme. In interviews zowel als in optredens nam hij vaak het katholicisme en het geloof in het algemeen op de korrel. Hij wierp het idee op van het "Frisbeetarianism" als parodie op een echte religie, met als centraal geloofspunt dat in deze godsdienst de ziel na de dood op het dak terecht komt, op een plaats waar niemand er aan kan. Ook verdedigt hij in een bepaalde sketch de aanbidding van de zon omdat je ze kan zien. Bidden doet hij in deze sketch tot Joe Pesci (in het echte leven een goede vriend), omdat hij een goed acteur is en ook omdat hij eruitziet als een man die de dingen voor elkaar krijgt.

Carlin had tijdens zijn leven veel last van hartproblemen. Hij overleefde drie hartaanvallen, die hem regelmatig dwongen om zijn drankgebruik en levensstijl aan te passen. Op 22 juni 2008 werd Carlin opgenomen in het ziekenhuis van Santa Monica na klachten over pijn op de borst. Hij overleed later die dag ten gevolge van hartfalen.

Dit is een show van vorig jaar

Bron: msm (main stream media)