Nederlandse pensioenfondsen beleggen in clusterbommen

Ma 19 Maart 2007 00:09 | Frank | 3148 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenbedrijven die clusterbommen en landmijnen produceren. Vorig jaar werd 229 miljoen euro gestoken in fabrieken in de VS waar clusterbommen worden gemaakt, meldt het tv-programma Zembla.

Onder meer de grote fondsen ABP, PGGM en het Spoorwegpensioenfonds beleggen in de Amerikaanse wapenindustrie. Directeur Munsters van het ABP zei in Zembla dat clustermunitie verwerpelijk wapentuig is, maar dat het gaat om het rendement.

‘Clustermunitie is verwerpelijk wapentuig maar we hebben voor ons zelf geen richtlijnen die ons verbieden om daarin te beleggen,’ aldus directeur R. Munsters van het ABP.
De pensioenfondsen zeggen dat er geen verbod bestaat op deze investeringen, hoewel Nederland het internationale landmijnenverdrag heeft ondertekend.

Ook investeren de pensioenfondsen in bedrijven die het milieu ernstige schade toebrengen zoals Freeport McMoran, één van de grootste kopermijnen ter wereld. Investeringen in dit bedrijf stonden al eerder ter discussie. In 1999 trok ABN/AMRO zich na kritiek terug uit Freeport McMoran. Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat ABP, PGGM en de pensioenfondsen van de spoorwegen, het openbaar vervoer, Shell en DSM hierin nog steeds geld beleggen.

Dan weet je waar je belasting geld naartoe gaat

Zembla

Bron: NOS / zembla

Reacties

  Het Clusterbom Gevoel

  Di 20 Maart 2007 10:06 | Destrée |

  Uit het bericht van Zembla blijkt, dat het Huis van Oranje als multinational onderneming woekerwinsten maakt met investeringen in de wapenhandel en de kinderarbeid .
  Want het Huis van Oranje bezit - bijvoorbeeld - 12% van de aandelen van de 'Koninklijke'/Shell.
  En ons aller voormalig drugskoningin Prinses Mabel maakt als weldadigheidsprofiteur nog steeds winsten met War Child.
  Maar er is toch geen vuiltje aan de lucht?
  Wanneer die wapens en die kinderarbeid worden gezegend?
  Staan het Huis van Oranje en die bedrijven niet onder leiding van in God en/of Javeh gelovende Christelijke en/of Joodse (Zionistische) presidenten-directeur?


  Is Nederland niet een Christelijk land, waar Kerk en Staat nauw zijn verbonden?
  Regeert niet Hare Majesteit de Koningin 'bij de gratie Gods'?


  Amen - of gaan wij hiertegen in verzet?