Kraakacties in Haarlem en Zaandam

maandag 10 oktober 2005 13:29 | Frank | 3700 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Met de kraak van het gebouw, dat jarenlang leeg heeft gestaan, geven de actievoerders een signaal af aan de politiek. De Provincie Noord-Holland heeft in januari dit jaar aangekondigd op grote schaal werk te willen maken van het herbestemmen van lege kantoren tot woningen. Het pand is in eigendom van beleggingsmaatschappij Habelco.

De NVB (landelijk overleg ontwikkelaars en bouwers) uitte deze wens al in juli vorig jaar en zelfs minister Dekker heeft het voornemen al eens in september 2003 uitgesproken. In de praktijk wordt er echter weinig tot niets gedaan aan de structurele leegstand van kantoren. Dus doen deze studenten het dan maar zelf.

Een groep krakers in Zaandam heeft zondagmiddag een leegstaand pand aan de Provincialenweg bezet. De groep protesteert met de kraak tegen de plannen voor het nieuwe stadshart in Zaandam, project Inverdam. Dat project is volgens de krakers veel te duur, waardoor er te weinig geld overblijft voor sociale en culturele voorzieningen.

Bron: Ravage

 Quote

Acceptatie is niet passiviteit of een inactieve staat. Ik zeg niet dat je de wereld niet kunt veranderen, dingen rechtzetten, of kwaad vervangen door goed. Acceptatie is in feite, de eerste stap naar succesvolle actie. Als je een situatie niet helemaal precies accepteert zoals die is, zul je moeite hebben deze te veranderen. Sterker nog, als je een situatie niet helemaal accepteert zoals die is, zul je nooit echt weten of deze moet worden veranderd.
Peter McWilliams