Verplicht medicijnen voor stalker

Zo 19 Maart 2006 19:58 | Frank | 3024 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG/ALPHEN - Voor de 48-jarige Y. van W. uit Amsterdam, die jarenlang uit blinde verliefdheid haar ex-werkgever uit Alphen heeft gestalkt, is geen behandelcentrum te vinden dat haar wil hebben: maar pilletjes zouden uitkomst moeten bieden.


Dat bleek gisteren tijdens de behandeling van de strafzaak tegen de vrouw bij de rechtbank in Den Haag. Daar moest de vrouw terechtstaan omdat ze in juli vorig jaar 43 telefoontjes in twaalf dagen tijd pleegde naar haar ex-werkgever. Dit keer was het gebleven bij telefoontjes waarin niets gezegd werd, maar er zijn tijden geweest dat zij de ex-werkgever op straat aansprak en lastig viel. Dat kwam haar al op ontslag te staan, maar ze ging gewoon door met het terroriseren van de man die niets van haar avances wil weten. Zo ging ze een keer naar het kinderdagverblijf waar de kinderen van haar werkgever waren. Het stalken duurt al sinds 1999, soms met tussenpozen van enkele jaren.

De officier van justitie begon er al over te denken om tegen de vrouw TBS met dwangverpleging te eisen. De verdachte zou immers volgens deskundigen gebukt gaan onder een persoonlijkheidsstoornis, gewelddadige gedachten en een alcoholverslaving. Toch wilde het Openbaar Ministerie daar nog niet aan omdat dit een erg zware maatregel is. Wat nodig is om opnieuw herhaling te voorkomen, is een langdurige behandeling in een kliniek, zo overwoog de officier van justitie eind vorig jaar, waarna de zaak werd aangehouden om zo’n plek te vinden.

Maar nu blijkt dat de vrouw in daarvoor geschikte instellingen voor opname wordt afgewezen. "Teleurstellend en schandalig", zei de verdachte. "Ik wil hulp hebben. Hoewel ik nu al tijden geen druppel meer heb gedronken en alles weer onder controle heb. Waar ik apetrots op ben."

Ook de reclassering wist eigenlijk niet wat ze nog met Van W. aan moest. Een getuige-deskundige legde uit dat de vrouw alleen door die instelling kan worden geholpen als ze pillen gaat slikken om haar drankzucht in te tomen. "Anders hebben we niks meer in het vat. Er zijn, zo blijkt nu ook, maar weinig instellingen waar mevrouw met haar problemen terecht zou kunnen."

Tot nu toe wilde Van W. geen medicijnen slikken, uit angst voor bijwerkingen. "Daartoe ben ik nu wel bereid", riep ze gisteren, toen de rechtbank haar voorhield dat dit nu het enige alternatief lijkt.

De officier van justitie eiste daarop een jaar celstraf, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Die zeven maanden voorwaardelijk moet de vrouw alsnog uitzitten als ze haar medicijnen niet inneemt. De reclassering houdt dat in de gaten.

De rechtbank doet op 31 maart uitspraak.


Bron: AD