griepvaccin op eigen risico

Di 28 Maart 2006 23:18 | Frank | 2575 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

HILVERSUM - Er is ruzie uitgebroken tussen het ministerie van volksgezondheid en het farmaceutisch bedrijf Solvay over het nog te produceren vaccin tegen vogelgriep dat bedoeld is om besmettingen van mens tot mens te voorkomen. Het gaat om de vraag wie verantwoordelijk is als het bij mensen te vaccineren middel bijwerkingen blijkt te hebben.

Het betalen van eventuele schadevergoedingen zou desastreus kunnen zijn voor het bedrijf, verklaarde Bram Palache van Solvay gisteravond in het tv-programma Andere Tijden. Solvay vindt dat het ministerie van VWS voor de volle honderd procent aansprakelijk is als er iets aan het vaccin schort. Het ministerie zegt dat het slechts ten dele verantwoordelijkheid kan dragen.

De overheid heeft bij Solvay zestien miljoen vaccins besteld voor het geval er in Nederland vogelgriep uitbreekt. Het probleem is dat dit vaccin pas geproduceerd kan worden als duidelijk is hoe het virus gemuteerd is, zodat het precies bestreden kan worden. Dat is pas op het laatste moment vast te stellen. Als het virus Nederland bereikt komt de productie van het vaccin op gang.

Door de snelheid waarmee VWS op het moment van een crisis over de medicijnen wil beschikken is er onvoldoende tijd om het middel te testen op eventuele bijwerkingen, stelt Palache. Mochten die er toch zijn en mochten mensen daarvoor schadevergoeding gaan eisen, dan is VWS dus volledig verantwoordelijk, stelt hij. VWS zegt dat de verantwoordelijkheid alleen geldt voor de risico’s die samenhangen met de productiesnelheid.De Tweede Kamer eist dat het ministerie en het bedrijf hun ruzie snel bijleggen. ‘Dit is niet goed. Het moet duidelijk zijn wie verantwoordelijk is,’ aldus CDA-Kamerlid Ormel.

Bron: de stentor