Stop UMTS!

Di 17 Januari 2006 10:26 | Frank | 3764 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

UMTS is de opvolger van GSM en maakt zeer hoge overdrachtssnelheden mogelijk, zodat films kijken tot de mogelijkheden behoort. In Nederland staan zo'n 10.000 GSM basisstations (zenders). Momenteel worden daar zo'n 15.000 tot 50.000 nieuwe UMTS basisstations bijgeplaatst.

StopUMTS heeft vooral een probleem met deze basisstations (de zenders, gemonteerd op zendmasten), omdat deze 24 uur per dag gepulste hoogfrequent elektromagnetische straling produceren. De gehele Nederlandse bevolking wordt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar blootgesteld aan deze straling.

Een mobiele telefoon tegen je hoofd geeft een veel hogere stralingsblootstelling, maar de gebruiker heeft zelf de keuze om dat te doen en het is slechts een kortstondige blootstelling. Bij GSM, UMTS, WiFi en C2000 basisstations en bij DECT huistelefoons en WLan draadloze netwerken is de gemiddelde veldsterkte lager omdat de afstand groter is, maar is de blootstelling continu. Uit biologische onderzoeken blijkt dat de blootstelling aan straling lichte tot sterke afwijkingen geeft in de biologische systemen van het lichaam. Op de langere duur -- bij continue blootstelling -- zijn deze effecten potentieel schadelijk tot zeer schadelijk.

Het concrete doel van stopUMTS is het garanderen van de lichamelijke en geestelijke integriteit van alle Nederlandse inwoners door de maximale blootstellingslimiet te verlagen naar 1 microwatt per vierkante meter (0,02 volt per meter) buitenshuis en 0,1 microwatt per vierkante meter (0,006 volt per meter) binnenshuis. Dit is de grenswaarde die de Duitse Bouwbiologen hanteren, omdat er op dat blootstellingsniveau geen biologische ontregelingen meer te meten zijn bij mensen.

Lees verder op stopumts.nl

Bron: stopumts.nl