VS 'Strooit' 12 miljard dollar in Irak (video)

Di 13 Februari 2007 19:19 | Frank | 4863 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Verenigde Staten hebben 12 miljard dollar in verfrommelde briefjes van honderd naar Irak gevlogen en het geld verdeeld zonder enige controle over wie het ontving en hoe het werd besteed. De onthutsende slordigheid waarmee de grootste transfer van cash geld in de geschiedenis van de Amerikaanse Centrale Bank (Federal Reserve) werd verricht, kwam aan het licht na onderzoek van een parlementscommissie.

Tja je moet natuurlijk ergens naartoe met het zuurverdiende drugsgeld uit Afghanistan.

In 2004 werd ongeveer 360.000 kilo Geld van New York naar de hoofdstad van Irak overgevlogen. De cash was bestemd voor Iraakse ministers en Amerikaanse aannemers. 2 keer per maand landden C-130 transportvliegtuigen die uitpuilde van het geld. Op 22 juni 2004, zes dagen voor de machtsoverdracht van de Amerikaanse bezetter naar de Iraakse interimregering, werd bijna 2,5 miljard dollar geleverd. De oorsprong van het geld is niet duidelijk, maar ik speculeerde al dat het wel eens drugsgeld zou kunnen zijn verdiend aan de verkoop van Heroïne afkomstig uit afghanistan. Het kan ook de verkoop van olie uit het bezete land of overschotten op het 'olie voor vooedsel' programma. De bedoeling van het geld was om de economie aan te zwengelen, die na de bombardementen van Amerika een beetje was ingezakt en ambtenaren betalen die al maanden geen salaris hadden ontvangen, aldus de voormalige bezettingsleider Paul Bremer.

De parlementscommissie heeft duidelijke aanwijzingen dat een groot deel van het geld in handen van de 'vijand' is terechtgekomen. De voorzitter van de commissie en hevige tegenstander van de oorlog, Henry Waxman, noemt de manier waarop met het geld werd omgegaan onbegijpelijk. "De bedragen en de hoeveelheden zijn zo hoog dat het ongeloofwaardig lijkt. Iemand die zijn verstand gebruikt, stuurt toch geen 360 ton geld naar een oorlogszone". De onthullingen kaderen in een groter onderzoek naar fraude, misbruik en verspilling door de VS in Irak.

bronnen:

 

 

Bron: Zie artikel