Leerlingen ontwerpen en bouwen zonneauto

Di 28 Februari 2006 22:08 | Frank | 3254 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
EMMEN - Negen havo/vwo- en vmboscholieren van het Hondsrug College in Emmen hebben in een gezamenlijk project een zonnecelauto ontworpen en gebouwd. De Drentse politie test de op accu's aangedreven driewieler woensdagmiddag met een lasergun op snelheid. De wagen, met de naam Solar Bob, wordt daarna officieel gepresenteerd.


Docent Wim Both vertelt dat het denkwerk is gedaan door de havo/vwoscholieren. Leerlingen van de afdeling metaal van het vmbo hebben een invalidewagentje uit elkaar gehaald en van de onderdelen een klein raceautootje met zonnecellen gebouwd. Het werkstuk telt mee voor het eindexamen van deze scholieren.

De wagen heeft ongeveer 600 euro gekost. Both schat dat de auto ongeveer 15 kilometer per uur rijdt. Eén persoon kan zich in het voertuigje wurmen. De elektromotor en het stuur komen uit een scootmobiel, het onderstel en de kunststof carrosserie hebben de leerlingen zelf ontworpen en gebouwd.

Na woensdag volgen er nog allerlei testen met de zonnecelauto. Zo wil docent Both uitzoeken hoe lang de auto kan rijden voordat hij weer moet worden opgeladen en hoe lang het duurt voordat de accu vol is. „Na de zomervakantie gaan we een hovercraft bouwen en biodiesel produceren”, gaf hij alvast een voorschot op het nieuwe schooljaar.
Bron: Telegraaf.nl