Hoeveel leiders heeft de Taliban wel niet?

Zo 4 Februari 2007 14:05 | Frank | 5612 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het moet jou toch langzamerhand ook opgevallen zijn, dat de Taliban zo ongeveer geen leiders meer over heeft. Ik lees bijna elke dag in de krant dat er weer een Taliban leider is gedood. Of een 'hooggeplaatste Taliban-figuur'. Of de broer van een Taliban leider. En vandaag dus weer. Hoeveel leiders heeft de Taliban wel niet? Of is dit gewoon onderdeel van de Amerikaanse propaganda machine? Zijn het wel Taliban leiders? Zijn het misschien boeren die liever iets anders planten dan papaver? Allemaal vragen die in mij op komen.

Sinds de invasie van de Sovjet-Unie in 1979 was Afghanistan het strijdtoneel geworden van diverse partijen. Het verzet tegen de Sovjets werd aanvankelijk met geld en wapens door de Verenigde Staten gesteund. Na verloop van tijd waren er diverse krijgsheren die niet alleen de Sovjets, maar ook elkaar bestreden. In 1992 lieten de Taliban voor het eerst van zich horen door een roofoverval op een konvooi af te slaan. De rovers werden geëxecuteerd en verminkt, en als voorbeeld tentoongesteld. Kort daarna werd Kandahar ingenomen, dat tot 2001 als hoofdstad van het Talibanregime zou fungeren. In 2000 bliezen de Taliban de boeddhabeelden van Bamyan op, en bereidden een wet voor die niet-moslims verplichtte een merkteken te dragen. Lijfstraffen zoals amputatie, verminking en zweepslagen werden ingevoerd, en de bevolking van Kaboel werd verplicht executies in het voetbalstadion bij te wonen. Daarnaast verboden de Taliban de heroïneteelt.

Inmiddels 7 jaar later, is de poppyteelt een booming business. De teelt van papaver voor de productie van heroïne is weer een belangrijke inkomstenbron. Papaverboeren gebruikten in 2006 circa 165.000 hectare landbouwgrond om het basisingrediënt voor heroïne te verbouwen. Dat is een oppervlakte die groter is dan de provincie Flevoland.  In 2005 was dat nog 104.000 hectare. De toename viel samen met het opvoeren van de antidrugs-campagne door de VS en Groot-Brittannië.

Tot dusverre speelt de NAVO-troepenmacht ISAF slechts een ondersteunende rol; Nederlandse en andere buitenlandse militairen mogen bijvoorbeeld geen papavervelden vernietigen of drugsbaronnen oppakken. Een klopjacht door Nederlandse militairen op papaverboeren ligt niet in het verschiet. Eerst moet de internationale gemeenschap het eens worden over een aanpak.

Illegale drugs zijn in Europa waarschijnlijk goedkoper dan ooit tevoren. De straatprijs van drugs is de afgelopen vijf jaar aanzienlijk gedaald in vrijwel alle landen van de Europese Unie; in sommige gevallen met bijna de helft. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2006 van het Europese Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (Emcdda). Tussen 1999 en 2004 daalde de prijs van heroïne met 45 procent en cocaïne met 22 procent. De grotere aanvoer van drugs als heroïne en cocaïne spelen een belangrijke rol bij de dalende prijzen. De daling van de prijs van heroïne is het gevolg van de enorme toename van de opiumproductie in Afghanistan, waar meer dan 90 procent van alle opium in de wereld vandaan komt. In Afghanistan zou de teelt van opium zo fors gestegen zijn dat het wereldwijde aanbod aan heroïne nu de vraag overtreft. De opbrengst komt uit op een record van ongeveer 6100 ton

En dan het fabeltje dat er echt iets aan gedaan word. Afghanistan heeft 60 ton vernietigd zo meld de BBC. Dit was gewoon een overschot op de markt.
6100 - 60 = nog steeds heel veel mensen aan de heroïne


Verbranden van 'maar liefst' 60 ton drugs, van de 6100

Bronnen:

 

Bron: Zie artikel

Reacties

    Zoek de verschillen...

    Zo 4 Februari 2007 19:12 | Frank |

    Nog een extra bijkomstigheid is wie is nou de Taliban?
    Wat denk jij zou je 5 verschillen kunnen vinden?