China belooft democratische hervormingen

Wo 18 Oktober 2006 13:57 | Frank | 2755 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
PEKING - De eenpartijstaat China heeft de bevolking democratische hervormingen beloofd, vooral op lokaal niveau. In een woensdag verschenen beleidsdocument stelt de regerende communistische partij dat een grotere zeggenschap van burgers onderdeel is van het streven om sociale onrust in te dammen, maar dat het leiderschap van de partij niet ter discussie staat.


Het beleidsstuk is vorige week al aangenomen door de partijtop, maar pas woensdag publiek gemaakt door de staatspers. Het document is vooral een boodschap van president en partijvoorzitter Hu Jintao. Die wil met zijn streven naar een harmonieuze socialistische maatschappij de sluimerende sociale onrust aanpakken en de economische motor niet laten haperen.
Bron: Telegraaf / ANP

Reacties

  China bouwt muur rond Noord-Korea

  Wo 18 Oktober 2006 15:50 | Frank |

  China gaat een muur bouwen van vier meter hoog aan de grens met Noord-Korea. De muur zal bestaan uit beton met daarboven prikkeldraad. De noordelijke grens van Noord-Korea met de grensrivier de Yalu zal geheel bebouwd worden om Noord-Koreanen tegen te houden de grens met China over te steken. China vreest een stroom van Noord-Koreanen naar het land, omdat er in VN-verband economische sancties zijn opgelegd aan Noord-Korea.

  De Chinese autoriteiten heeft de muur nog niet officieel bevestigd, maar veel boeren en ooggetuigen in het gebied hebben verklaard dat tientallen Chinese soldaten al bezig zijn met de bouw van de muur. Deskundigen zeggen dat China misschien zelfs al drie jaar bezig is met het plannen van de muur.

  De Verenigde Naties stelt dat er een hongerwinter zal komen in Noord-Korea. Zo levert Zuid-Korea, de belangrijkste voedseldonor, geen voedsel meer aan het land door de Noord-Koreaanse kernproef. De Verenigde Staten leveren helemaal niets meer en ook China heeft dit jaar nog maar een derde geleverd van wat het normaal stuurt.


  Bron Fok!