Geen onderzoek naar afluisterpraktijken Witte Huis

Do 16 Februari 2006 19:04 | Frank | 2914 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Het Amerikaanse Congres leek een tijdlang van plan om een onderzoek op te starten naar de afluisterpraktijken van het Witte Huis, maar zou nu onder invloed van het lobbywerk van president Bush de zaak toch niet uitspitten.

Alles draait om het feit dat Bush de binnenlandse veiligheidsdienst NSA groen licht gegeven heeft om zonder gerechtelijk bevel de telefoon en het emailverkeer van terreurverdachten in de VS af te tappen.

Een grootscheepse lobbycampagne van het Witte Huis heeft het onderzoek ondertussen al sterk vertraagd en kan leiden tot het volledig schrappen ervan, zo meldt de krant Washington Post.

Normaal zou de commissie voor de inlichtingendiensten morgen stemmen over een door de Democraten ingediende motie om een onderzoek op te starten naar het controversiële afluisterprogramma. Twee Democratische leden van de commissie vertelden de Post dat de acht Republikeinen en de zeven Democraten van het panel vorig week duidelijk ertoe geneigd waren de motie aan te nemen. Maar nu zijn ze scherp verdeeld en staat het panel mogelijk afwijzend.

De bronnen van de Post - onder wie ook vooraanstaande figuren bij de Republikeinen - verklaarden de ommezwaai door briefings die hoge regeringsfunctionarissen vorige week achter gesloten deuren hebben gegeven aan de bevoegde commissies in het Congres, en private oproepen van functionarissen, onder wie vicepresident Dick Cheney, tot twijfelende Republikeinen.
Bron: demorgen.be