Verhuizing ambassade / Amerikanen op windhondenbaan?

Do 19 Januari 2006 10:11 | Frank | 2462 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Amerikaanse ambassade moet weg uit het centrum van Den Haag, daar is iedereen het over eens. Nu doemt er een nieuwe locatie op: een windhondenrenbaan in Wassenaar.

Eigenlijk is de huidige plek van de Amerikaanse ambassade, aan het Lange Voorhout, sinds de aanslagen op de Twin Towers al onhoudbaar. Het ’mooiste plein van Den Haag’ wordt sindsdien ontsiert door hoge hekken, anti-rampalen en politieposten. Een (valse) bommelding in november 2004, die voor chaos en een ontregeld centrum zorgde, overtuigde ook de laatste twijfelaar: de zwaarbewaakte ambassade moet de stad uit.

Na lang zoeken en debatteren is de politiek het eens over de nieuwe locatie: een windhondenrenbaan in Wassenaar, net over de Haagse gemeentegrens. Vorige week ging de VVD Wassenaar akkoord met de nieuwe plek, waarmee zich in zowel Den Haag als Wassenaar een meerderheid aftekent voor de renbaan.

Op het terrein zelf overheerst vooral onzekerheid. Onderhoudsman Aad Boot van de Zuid-Hollandse Windhond Renvereniging (ZHWRV) heeft al vijf keer een Amerikaanse delegatie op de koffie gehad. „’Nice place here’, heb ik alle vijf keer gehoord, maar verder wordt er niet met ons gesproken.”

De ZHWRV is opgericht in 1940 en organiseert nog altijd twee grote internationale wedstrijden per jaar. „Vooral de Derby is een begrip”, vertelt Boot. „Als een hond die wedstrijd wint, komt dat in zijn stamboom te staan. Een zeer gewilde prijs dus. Wij mogen niet verdwijnen, er zijn nog maar negen verenigingen in Nederland. Ze zullen vast met een nieuwe locatie komen.”

Bij de aangrenzende voetbalvereniging JAC (Jac Archipel-Ornas Combinatie) is de angst voor het Amerikaanse bouwwerk groter. JAC, opgericht in 1923, is vier jaar geleden noodgedwongen naar deze plek verhuisd, om plaats te maken voor een golfbaan. De vereniging zal zeker twee velden moeten afstaan. Een fusie met de nabijgelegen voetbalvereniging SV’35 lijkt dan onafwendbaar. Maar dat kan volgens beheerder Jan Hulshof de doodsteek zijn voor de vereniging.

Lange tijd leek het landgoed Clingendael het nieuwe onderkomen van de ambassade te worden. Alle alternatieven werden door de Amerikanen resoluut van tafel geveegd. Maar vooral de lokale VVD-afdelingen en een plaatselijke belangenvereniging hielden deze plannen met succes tegen. „In principe willen we helemaal geen groen prijsgeven”, zegt de Wassenaarse fractievoorzitter Rob Perik. „Maar als het toch moet, dan is de hondenrenbaan de minst slechte oplossing. We hebben altijd gezegd: begin niet aan Clingendael. De schade aan het 17de eeuwse landgoed zal evident zijn.”

Het is nu wachten op het Bureau of Overseas Buildings Operations (OBO), van de Amerikaanse overheid, dat de locatie komt verkennen. Als het aan alle eisen voldoet, begint de planologische procedure. De verhuizing moet dan in 2010 plaatsvinden.

Eisen aan een nieuwe Amerikaanse ambassade
De Verenigde Staten stellen aan nieuw te bouwen ambassades over de hele wereld dezelfde voorwaarden, die vooral gericht zijn op de veiligheid.

De locatie dient tenminste vier hectare groot te zijn.

Rondom het gebouw moet een veiligheidszone van dertig meter komen.

Het nieuwe gebouw moet aan twee zijden in- en uitritten hebben.

De ambassade moet ’strategisch’ gelegen zijn, oftewel dichtbij het regeringscentrum en andere diplomatieke vestigingen.

Locatie moet bij voorkeur in handen zijn van de overheid, met het oog op tijdige beschikbaarheid.Bron: Bart Zuidervaart