Bush claimt vooruitgang in terrorismebestrijding

Wo 6 September 2006 00:16 | Frank | 3062 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De regering-Bush claimt aanzienlijke successen in de terrorismebestrijding, maar constateert ook dat de vijand in staat is zich aan te passen aan de Amerikaanse verdediging. "Amerika is veiliger, maar wij zijn nog niet veilig", aldus een tekst over contraterrorismestrategie die president George Bush later dinsdag zou uitspreken. Het Al-Qaida-netwerk is beduidend afgezwakt, maar nog altijd gevaarlijk, luidt een andere conclusie.

"De vijand met wie wij vandaag de dag in de oorlog tegen het terrorisme worden geconfronteerd is niet dezelfde vijand als op 11 september 2001. Onze effectieve contraterreurmaatregelen hebben de terroristen deels gedwongen zich te ontwikkelen en hun manier van zaken doen te wijzigen", aldus een evaluatierapport van het Witte Huis.

Het rapport wordt uitgebracht na een nieuwe video van Al-Qaida, waarin een Amerikaan zijn landgenoten opriep zich tot de islam te bekeren. De videoband, die het afgelopen weekeinde werd vrijgegeven, heeft de bezorgdheid doen toenemen dat aan de vooravond van de vijfde herdenking van 11/09 nieuwe aanslagen te verwachten zijn.

De regering zegt dat Al-Qaida met succes een toevluchtsoord in Afghanistan is ontzegd. Ook wordt geconstateerd dat een multinationale coalitie, ondersteund door Irakezen, agressief de oorlog tegen het terrorisme in Irak voortzet.

Daartegenover staan ook zorgwekkende ontwikkelingen. De regering-Bush signaleert dat terroristische netwerken minder dan in het verleden van bovenaf worden geleid en meer werken via kleine cellen die door een gezamenlijke ideologie worden gevoed. Ook wordt geconstateerd dat weliswaar veel aanslagen zijn voorkomen, maar niet alle: terroristen hebben weten toe te slaan op tal van punten, zoals in Madrid, Londen, Bali, Beslan en Bagdad. Daarnaast is gebleken dat, ondanks aanzienlijk verscherpt toezicht, de Verenigde Staten nog altijd gevaar lopen het toneel te worden van aanslagen. "De oorlog tegen het terrorisme wordt een langdurige oorlog", aldus een van de hoofdconclusies.

Uit een recente peiling van AP-Ipsos blijkt dat vijf jaar na de aanslagen van 11 september eenderde van de Amerikaanse bevolking denkt dat de terroristen aan de winnende hand zijn.

Conclusie: webloggers your next
Bron: Trouw

Reacties

    Bush bestempelt Iraanse leider als een tiran

    Wo 6 September 2006 00:25 | Frank |
    WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad bestempeld als een „tiran” en vergeleek de leiders in Teheran met terroristen van al-Qaeda die onder geen beding een kernwapen in handen mogen krijgen.

    „Amerika zal niet buigen voor tirannen”, zei Bush in de tweede van een serie toespraken in het kader van verkiezingen voor het Congres, waarin hij zijn oorlog tegen het terrorisme en Amerika's optreden in Irak verdedigde. „De vrije landen van de wereld zullen Iran niet toestaan een nucleair wapen te ontwikkelen.”