Didgeridoo voor een betere slaap

Do 19 Januari 2006 10:20 | Frank | 2039 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Snurken en slaap-apnoe, waarbij de ademhaling tijdens de nachtrust stokt, laten zich gunstig beïnvloeden door dagelijks te spelen op het Australische blaasinstrument didgeridoo.

Een dergelijke therapie is voor meer patiënten geschikt dan therapieën die werken met verhoogde luchtdruk in de luchtwegen. Niet alleen de patiënten, maar ook hun huisgenoten sliepen na enkele maanden beter, zo blijkt uit een verkennend onderzoek.

Zwitserse onderzoekers, onder leiding van Otto Braendli, beschrijven in de British Medical Journal hun onderzoek aan twee groepen patiënten. De ene groep begon met didgeridoo-lessen en dagelijkse oefeningen thuis, de andere groep stond op de wachtlijst. Een bijverschijnsel van de nachtelijke ademhalingsproblemen is dat de patiënten overdag vaak slaperig zijn. Braendli ontdekte dat dit bij de didgeridoo-spelers minder werd.

Volgens de onderzoekers zorgt het regelmatig bespelen van de Australische blaaspijp voor een trainen van de bovenste luchtwegen, waardoor die 's nachts minder vaak inklappen. Wellicht dat de klassieke waldhorn concurrentie krijgt van de didgeridoo. Braendli wil namelijk een onderzoek op grotere schaal starten om steviger bewijs op tafel te krijgen voor het therapeutisch effect van de didgeridoo op mensen die last hebben van snurken en slaap-apnoe.
Bron: natutech.nl