Zuid-Afrikaanse kerncentrale gesaboteerd

Di 28 Februari 2006 21:26 | Frank | 3042 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
JOHANNESBURG - Onbekenden hebben een van de twee reactoren van de Zuid-Afrikaanse kerncentrale Koeberg (nabij Kaapstad) opzettelijk tot stilstand gebracht door sabotage. Dat heeft minister van Openbare bedrijven Alec Erwin bekendgemaakt. Volgens de minister is het uitgesloten dat het om een ongeval zou gaan.

In een van de generatoren werd in december 2005 een acht centimeter lange bout ontdekt die normaal aan de buitenkant van de generator wordt gebruikt. De generator was hierdoor beschadigd, met dagenlange stroomonderbrekingen tot gevolg. ,,Het onderzoek wordt voortgezet en binnenkort spannen we een rechtszaak aan tegen individuen'', aldus nog Erwin.

De andere reactor schakelde zich vandaag automatisch uit na overbelasting. De bewoners werden gewaarschuwd dat er tot het weekeinde nog stroomonderbrekingen kunnen volgen.

,,Ontsnapt aan kernramp''

Tijdens het voorbije weekend maakte de milieuorganisatie Earthlife Africa nog bekend dat Kaapstad op het nippertje ontsnapt was aan een grotere kernramp. De dieselgeneratoren van de kerncentrale zouden als ,,laatste verdedigingslinie'' de resterende reactor hebben beschermd tegen een kernsmelting.

Hoewel officiële bronnen het verhaal als onwaarschijnlijk bestempelden, bevestigde een anonieme medewerker van de Koeberg-centrale een gelijkaardig verhaal in de krant Saturday Star. Toch zou er van een kernsmelting helemaal nog geen sprake zijn geweest.

Politiek item

De stroomonderbrekingen in Kaapstad komen evenwel pal in het toeristische hoogseizoen. De economische schade wordt geraamd op ongeveer 500 miljoen rand (70 miljoen euro).

De stroomonderbrekingen zijn met het oog op de lokale verkiezingen van woensdag een politiek item geworden en hebben bovendien vragen doen reizen over de energiecapaciteit bij het Wereldkampioenschap voetbal in 2010.

De kerncentrale van Koeberg werd 20 jaar geleden gebouwd met Franse hulp en is de enige kerncentrale in Afrika.
Bron: Standaard.be