Klimaatwetenschapper NASA: Bush legt mij zwijgen op

Ma 30 Januari 2006 10:42 | Frank | 3670 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WASHINHTON - De belangrijkste klimaatwetenschapper van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA mag op last van de regering-Bush geen publieke uitspraken meer doen over de noodzaak tot maatregelen tegen het broeikaseffect. Dat heeft de betrokken expert, James Hansen, gezegd tegen The New York Times.

Volgens Hansen, die vorige maand tijdens een lezing nog pleitte voor de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen fors in te dammen, houdt de NASA al zijn uitspraken, geschriften en gesprekken met journalisten nu scherp in gaten. De wetenschapper rept van censuur en hij stelt zich aan geen enkele restricties te zullen houden.

Hansen ligt al sinds 2004 slecht in Washington. In dat jaar hield hij een kritische rede waarin hij zijn steun uitspraak voor de toenmalige Democratische presidentskandidaat John Kerry.

Bush geldt als een verklaard tegenstander van een internationaal klimaatbeleid waarin er eisen worden gesteld aan de uitstoot van broeikasgassen. Volgens de president zal de Amerikaanse (olie)industrie daarvan te veel schade ondervinden. Bush heeft eerder ook impliciet zijn twijfels geuit over de vermeende gevaren van het broeikaseffect op aarde.

De NASA zegt op haar beurt dat Hansen niet de mond wordt gesnoerd, maar dat alle functionarissen worden geacht geen politieke uitspraken te doen. Dat Hansen nu alle interviews met journalisten vooraf moet laten goedkeuren, is volgens de NASA alleen bedoeld om het persbeleid te coördineren.

Hansen ziet dat anders. Hij zegt dat het Amerikaanse publiek opzettelijk recente wetenschappelijke inzichten over de gevaren van klimaatveranderingen niet te horen krijgt.

 

Bron: Telegraaf (en anderen)