Rellen in Frankrijk weer heviger

Zo 6 November 2005 19:36 | Frank | 3653 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

PARIJS - In Parijs en andere Franse steden zijn in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw hevige rellen uitgebroken. Een recordaantal van 1300 auto's is in vlammen opgegaan.

Het was voor het eerst dat de onlusten die op 27 oktober begonnen in een voorstad van Parijs en die zich sindsdien als een olievlek hebben verspreid ook het centrum van de Franse hoofdstad bereikten.

De Franse president Chirac spreekt zondag met de belangrijkste betrokken bewindslieden en topfiguren van de politie over de ernstige onlusten in Franse steden. Het gaat naast Chirac om de premier, de ministers van Binnenlandse Zaken, Defensie en van Economische Zaken en om de top van de politie en de Gendarmerie. Zij moeten volgens de autoriteiten hun beleid coördineren in de strijd tegen de criminaliteit en het terrorisme.

De politie heeft zaterdagnacht 312 arrestaties verricht. Naast auto's werden ook weer openbare gebouwen in brand gestoken waaronder twee scholen bij Parijs en winkel- en bedrijfsruimten.

Agenten hebben in Evry, in de regio Parijs, een werkplaats gevonden waar molotovcocktails werden gemaakt. De politie nam er 150 brandbommen in beslag en heeft zes minderjarige aangehouden voor verhoor.

De autoriteiten zetten zeven helikopters in uitgerust met videocamera's om de voorsteden in de gaten te houden en om daders te identificeren. Drie toestellen werden ingezet in departementen rond de hoofdstad Parijs waar de rellen begonnen.

Naast Parijs en omgeving waren er onder meer ongeregeldheden in Rennes, Rouen, Lille, Lyon, Toulouse, Avignon en Clermond-Ferrand.

De onlusten waren zaterdagnacht volgens de politie het hevigst in het honderd kilometer ten westen van Parijs gelegen Evreux. Zeker vijftig auto's, winkels en bedrijfspanden werden daar in brand gestoken. Vijf politieagenten en drie brandweermannen raakten gewond bij gevechten met jongeren.

Bron: Volkskrant